Svet

SAD: FBI uhapsio pripadnika Nacionalne garde jer se prijavio za plaćenog ubicu na satiričnom sajtu

Uhapšeni Hose Ernesto Garsija tvrdi da se se prijavio za plaćenog ubicu da bi izdržavao porodicu
SAD: FBI uhapsio pripadnika Nacionalne garde jer se prijavio za plaćenog ubicu na satiričnom sajtuwww.globallookpress.com © Jan Woitas

Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je pripadnika Nacionalne vazduhoplovne garde američke države Tenesi nakon što se navodno prijavio da bude plaćeni ubica na satiričnom sajtu "Rent a hitman".

Prema sudskim dokumentima, Hose Ernesto Garsija (21) rekao je da mu je potreban novac da bi izdržavao svoju porodicu, objavio je Bi-Bi-Si.

Sajt je osnovan 2005. godine da bi reklamirao sajber bezbednost, a potom se pretvorio u sajt za parodiju sa opcijama za prijavljivanje za posao plaćenog ubice.

FBI je naveo da je sredinom februara Garsija poslao svoju biografiju u kojoj je istakao svoje vojno iskustvo i stručnost u rukovanju puškama.

"Si-Bi-Es njuz" objavio je da se Garsija pridružio Nacionalnoj vazdušnoj gardi kao pilot prve klase u julu 2021. godine.

Kako se navodi, sajt je odgovorio na Garsijinu prijavu po nalogu FBI i tajni agent je ubrzo počeo da se dopisuje s njim.

FBI tvrdi da je Garsija pristao da ubije osobu za 5.000 dolara.

Tajni agent se sastao s Garsijom u parku, gde mu je predao paket o fiktivnoj meti, uključujući fotografije i informacije, zajedno sa uplatom od 2.500 dolara.

Nakon što je pristao na uslove, Garsija je pitao da li treba da dostavi fotografiju tela, saopštila je kancelarija okružnog tužioca u Tenesiju.

Za vreme hapšenja u Garsijinoj kući je zaplenjena puška, a njega, ukoliko bude proglašen krivim, čeka zatvorska kazna do 10 godina.

Pomenimo i da je osumnjičeni za curenje tajnih dokumenata Pentagona Džek Tešeira takođe pripadnik Nacionalne vazduhoplovne garde, ali u Masačusetsu.

image