Svet

Nemački ministar finansija: Inflacija je "opaka zver", mogla bi da ugrozi stabilnost

Recesija u Nemačkoj je sasvim realna, smatra direktor "Dojčebanke"
Nemački ministar finansija: Inflacija je "opaka zver", mogla bi da ugrozi stabilnostwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner ocenio je da inflacija predstavlja "opaku zver", kao i da bi ona mogla da ugrozi finansijsku stabilnost.

"Inflacija je opaka zver", izjavio je nemački ministar tokom sastanka bankarskog udruženja BdB, prenosi "Bild".

"Moramo da uložimo dodatne napore kako bi smanjili inflaciju, koja je na najvišim nivoima u poslednjih nekoliko decenija. Ona predstavlja opasnost i za ekonomski razvoj, koji je ove godine već bio razočaravajuć", dodao je on.

Lindner je rekao i da je nakon više godina povećane državne potrošnje bilo neophodno konsolidovati budžet, kako se inflacija ne bi dalje otela kontroli.

Priprema budžeta za 2024. godinu, koji se već pokazuje kao kamen spoticanja tročlanoj "semafor" koaliciji u Nemačkoj, predstavljaće pravi izazov za vladajuću strukturu.

Šef uticajne "Dojčebanke" Kritijan Suing kazao je da očekuje da će 2023. biti ekonomski teška, kao i da je recesija u Nemačkoj sasvim realna.

On je dodao da mnoge od njihovih mušterija osećaju posledice visoke inflacije, kao i da je ona dovela do pada potrošnje. Suing je ipak izrazio nadu da bi inflacija mogla da padne ispod pet odsto tokom 2024. ili 2025. godine, kada bi nemačka privreda konačno nastavila da raste.

Inflacija u Nemačkoj pala je na 7,4 odsto u martu, nakon što je u januaru i februaru iznosila 8,7 odsto, prenosi "Bild".

Pritisak na potrošače, ipak, ostaje snažan, zato što je inflacija na tržištu hranom i dalje visoka. Cena prehrambenih proizvoda povećana je oko 22,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

image