Svet

Gutereš besan na Zelenskog: Ukrajinski predsednik ga saleteo bez najave i dogovora; UN optužuju SAD

Pomoćnici Antonija Gutereša optužili su ukrajinskog predsednika da mu je priredio iznenadnu ceremoniju dodele vojne medalje bez upozorenja
Gutereš besan na Zelenskog: Ukrajinski predsednik ga saleteo bez najave i dogovora; UN optužuju SADGetty © Roman Pilipey / Stringer

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pobesneo je na Vladimira Zelenskog nakon što ga je ukrajinski predsednik bez ikakvog upozorenja odvukao na dodelu vojnih priznanja, piše britanski "Telegraf".

List "Vašington post" preneo je, pozivajući se na tajne obaveštajne podatke koji su procurili u javnosti, da su SAD prisluškivale privatnu komunikaciju Gutereša i da se tako saznalo da je šef UN ljut na Zelenskog.

U jednom dokumentu, američki zvaničnici su rekli da je Gutereš "svesno odlučio da se neće smejati" tokom ceremonije dodele medalja početkom marta, kada je Zelenski dodelio ordenje vojnicima.

Kancelarija ukrajinskog predsednika je kasnije objavila fotografije i video zapise događaja koji govore da je Gutereš čestitao vojnom osoblju.

To bi, piše "Telegraf", moglo da naruši imidž posrednika između Moskve i Kijeva koji je šef UN brižljivo gradio.

Gutereš je, navodi se u obaveštajnom dokumentu koji je procurio u javnosti, rekao svom portparolu Stefanu Dižariku da je otputovao u Kijev da pomogne Ukrajini, ali da Ukrajinci "čine sve da nas likvidiraju", navodi se u obaveštajnom dokumentu.

Pomoćnik je za "Vašington post" rekao da je njegov šef "zaista bio neprijatno iznenađen što je dodata ceremonija dodele medalja, bez konsultacija, na kraju njegovog veoma produktivnog sastanka u Kijevu sa ukrajinskim liderima".

"Međutim, on kategorički poriče korišćenje termina 'likvidirati'", dodao je Dužarik.

Brifing koji je procurio dolio je ulje na vatru nakon sugestija da se Vašington plaši da Gutereš podriva međunarodnu kampanju protiv Rusije.

Tajni dokumenti bili su deo gomile izveštaja o nacionalnoj bezbednosti, koji su se pojavili u javnosti najpre na internetu, a potom i u mejnstrim medijima.

Ujedinjene nacije su danas izrazile zabrinutost zbog izveštaja o američkom špijuniranju generalnog sekretara UN i drugih visokih zvaničnika UN.

Dižarik je naglasio da je Vašingtonu jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama SAD nabrojanim u Povelji Ujedinjenih nacija i konvenciji o privilegijama i imunitetima UN.

"Zvanično smo izrazili zemlji-domaćinu našu zabrinutost zbog nedavnih objava da je uprava UN špijunirala i ometala komunikacije generalnog sekretara i drugih visokih zvaničnika UN", istakao je portparol.

Dižarik je dodao da prema Povelji UN i Konvenciji o privilegijama i imunitetu organizacija, ovakvi postupci nisu u skladu sa obavezama Vašingtona.

Portparol je, takođe, istakao da Gutereš nije iznenađen što ga špijuniraju i prisluškuju privatne razgovore. Prema njegovim rečima, UN preduzimaju sve mere radi obezbeđenja poverljivosti komunikacionih kanala.

image