Svet

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao u Kijev na sastanak sa Zelenskim

Zvaničnici će razgovarati o nastavku Crnomorske inicijative za žito i o drugim aktuelnim pitanjima
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao u Kijev na sastanak sa Zelenskimwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je u Kijev, gde sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim planira da razgovara o proširenju Crnomorske inicijative za žito, poručio je njegov predstvnik, prenose RIA Novosti.

"Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u Kijev. Kasnije danas će se sastati sa Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o nastavku Crnomorske inicijative za žito i o drugim aktuelnim pitanjima", napisao je Guterešov predstavnik na Tviteru.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Ugovor je istekao 18. novembra 2022. godine, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana do 18. marta, ukoliko se nijedna strana ne protivi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da "nikakve primedbe nisu primljene", uz napomenu da ruska strana dozvoljava tehničko produženje crnomorske inicijative za izvoz ukrajinskog žita bez ikakvih promena u rokovima i obimu.

Sporazum o žitu, između ostalog, predviđa ukidanje blokade ruskog izvoza hrane i đubriva. Iako iz UN uveravaju da će ograničenja biti ukinuta, Moskva je napomenula da to nije sprovedeno.

Podsetimo, Kijev su nedavno posetili premijer Španije Pedro Sančez, italijanska premijerka Đorđa Meloni i američki predsednik Džozef Bajden.

image
VV inauguration
banner