Svet

Terorista priznao umešanost Kijeva u diverziju kod Minska, Lukašenko: SBU i CIA pripremale napad

Zamenik predsednika istražnog odeljenja Komiteta za bezbednost Belorusije Konstantin Biček izjavio je da su agenti poljske obaveštajne službe, infiltrirani među beloruske opozicionare, takođe bili uključeni u subverziju ruskog A-50
Terorista priznao umešanost Kijeva u diverziju kod Minska, Lukašenko: SBU i CIA pripremale napadwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Muškarac, koji je danas izvršio diverziju na aerodromu kod Minska, priznao je da je delovao po naređenju ukrajinske specijalne službe, prenosi agencija BELTA. 

U videu koji je počeo da kruži internetom, muškarac priznaje da je uz pomoć dva drona pokušao da uništi jedan avion. 

"Nikolaj Vladimirovič Švec, rođen 1993. godine, državljanin Ukrajine. U Rusiju sam došao sa ruskim pasošem, a odatle sam stigao ovde", rekao je pritvorenik.

Osumnjičeni diverzant je rekao da je koristio dva drona u pokušaju da izvrši subverzivni čin protiv ruskog aviona na aerodromu Mačulišči.

"Radio sam sa Ukrajinskom bezbednosnom službom u gradu Kijevu", rekao je on

Ranije tokom dana predsednik Belorusije izjavio je da je Minsk uspeo da uhapsi teroristu ukrajinske službe koji je odgovoran za napad, ali i više od dvadeset drugih osoba koji su sarađivali sa njim.

Beloruski predsednik izjavio je da je napad pripreman oko šest meseci i da su u njegovoj pripremi učestvovale Služba bezbednosti Ukrajine i CIA, preneo je TASS. Kako se navodi, SBU je održavala veze sa saučesnicima napada preko beloruskih opozicionih aktivista u Poljskoj.

Zamenik predsednika istražnog odeljenja Komiteta za bezbednost Belorusije Konstantin Biček izjavio je za agenciju Belta da su agenti poljske obaveštajne službe, infiltrirani među beloruske opozicionare, takođe bili uključeni u subverziju ruskog A-50.

Lukašenko je izrazio veliko nezadovoljstvo ponašanjem ukrajinske strane, posebno ako se ima u vidu da je  Kijev nedavno predložio Minsku potpisivanje takozvanog pakta o nenapadanju.

Tom prilikom, nazvao je ukrajinskog predsednika gnjidom.

Kako je istakao beloruski predsednik, sabotaža u blizini Minska i teroristički napad u ruskom Brjanskom regionu "karike su istog lanca", "smišljene da zaokupe medijsku pažnju kako bi (Ukrajinci) pokazali Zapadu šta mogu da učine". Lukašenko je dodao takva operacija ne bi mogla da bude izvedena bez zelenog svetla predsednika Zelenskog.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, demantovao je pak ove tvrdnje, nakon čega je rekao da su za incident krivi "lokalni partizani" Belorusije, a ne Kijev.

Uhvaćenog teroristu, kako prenose mediji, najverovatnije čeka smrtna kazna. 

image