Svet

Turska traži od Rusije da izgradi još jednu nuklearnu elektranu

Erdogan nastoji da uravnoteži odnose sa Moskvom usred rata u Ukrajini
Turska traži od Rusije da izgradi još jednu nuklearnu elektranu© Tanjug/AP (Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turska je zatražila od Rusije da izgradi svoju drugu nuklearnu elektranu, što je najnoviji znak sve bližih ekonomskih veza, iako SAD i njeni saveznici pokušavaju da izoluju Kremlj zbog invazije na Ukrajinu.

Kako prenosi "Blumberg", turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izneo je ovaj zahtev u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prošle nedelje u Kazahstanu, što je njihov četvrti sastanak u poslednja četiri meseca.

Privlačna prilika za "Rosatom"

Ruski državni nuklearni gigant "Rosatom" saopštio je u sredu da su u toku razgovori o izgradnji nove nuklearke sa četiri reaktora u Sinopu na obali Crnog mora. Izvršni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov rekao je za državnu rusku televiziju da je ovaj projekat "privlačna prilika“ za ovu kompaniju.

"Rosatom" već gradi prvu tursku nuklearnu elektranu u Akuju na obali Sredozemnog mora, a prva jedinica bi mogla da počne sa radom sledeće godine. 

Kad se projekat u Sinopu završi, ove dve elektrane mogle bi da proizvode oko petine potreba Turske za električnom energijom, rekao je Erdogan posle sastanka sa Putinom prošle nedelje.

Odmerena pozicija Ankare u ukrajinskom konfliktu


Erdogan je, takođe, podržao Putinov predlog za novo gasno čvorište u Turskoj za isporuku goriva u Evropu. Zvaničnici iz Evropske unije odbacuju ovu ideju, optužujući Putina da koristi ruske energente kao oružje u sukobu oko Ukrajine. Rusija je u potrazi za novim tržištima, pošto je prekinula snabdevanje energijom najvećem delu zapadne Evrope, koja je ranije bila njen najveći kupac.

Stvaranje bližih ekonomskih veza Turske sa Rusijom dolazi u trenutku kad raste zabrinutost SAD zbog odnosa Ankare i Moskve.

Ankara je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije i delovala je kao posrednik između Kijeva i Moskve. Turska je Kijevu isporučila bespilotne letelice i zatvorila je svoje moreuze i vazdušni prostor ruskim vojnim brodovima. Turska je, takođe, imala značajnu ulogu u sklapanju sporazuma o isporuci žitarica iz ukrajinskih luka i razmeni zarobljenika između zaraćenih strana.

Podsećamo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da će ostati pri svom stavu po pitanju pristupanja Švedske i Finske NATO dok se ne ispune sva obećanja data Ankari.

"Dok se ne ispune obećanja data našoj zemlji, nastavićemo da imamo naš principijelan i odlučan stav", rekao je Erdogan u parlamentu.

Očekivalo se da će Finska i Švedska, koje su se prijavile za pridruživanje NATO 18. maja, dobiti zvaničan poziv da postanu članice bloka na samitu alijanse u Madridu, ali je Turska blokirala proces pridruživanja.

image