Svet

Sirijska zastava istaknuta na Burdž Kalifi

Obeležje podignuto u čast 77. godišnjice sirijske države u trenutku kada arapske države rade na međusobnom pomirenju
Sirijska zastava istaknuta na Burdž Kalifiwww.globallookpress.com © Markus Mainka/http://imagebroker.com/#/search/

U čast 77. godišnjice sirijske državnosti, zvanična zastava te zemlje podignuta je na vrh najviše zgrade na svetu, legendarne Burdž Kalife u Dubaiju.

Događaj je obeležila ceremonija kojoj su, kako prenosi Bi-En-En, prisustvovali zvaničnici vlade Dubaija, uključujući i predstavnike vladajuće porodice, ali i sirijske vlade.

Održani su govori u kojima se ističu istorijske veze dva naroda i naglašava potreba za regionalnim jedinstvom u suočavanju sa globalnim izazovima. 

Ovaj potez Ujedinjenih Arapskih Emirata nije se, međutim dopao svima, pa su neki kritičari izrazili zabrinutost da bi se događaj mogao protumačiti kao prećutno odobravanje akcija režima Bašara Asada, koje je osudila međunarodna zajednica.

"Tajming ceremonije je dodatno pojačao kontroverzu, jer je nekoliko arapskih država nedavno uspostavilo ili obnovilo diplomatske odnose sa Asadovim režimom, signalizirajući promenu u geopolitičkom pejzažu regiona. Ovo je naišlo na kritike organizacija za ljudska prava i zagovornika demokratije, koji tvrde da ovi potezi izdaju principe slobodnog sveta i daju legitimitet režimu optuženom za grubo kršenje ljudskih prava", navodi Bi-En-En.

Aktivisti i organizacije koje se zalažu za "ljudska prava" i "demokratiju" u Siriji nazvali su to izdajom sirijskog naroda "koji je decenijama patio pod Asadovim režimom", i pozvali međunarodnu zajednicu da zauzme jači stav protiv akcija sirijske vlade i da podrži težnje sirijskog naroda za slobodom, demokratijom i ljudskim pravima.

Oni koji podržavaju isticanje sirijske zastave na Burdž Kalifi tvrde da je to diplomatski gest koji ima za cilj negovanje bližih veza između UAE i Sirije i promovisanje regionalne stabilnosti. 

Navode da saradnja sa Asadovim režimom može biti sredstvo za podsticanje pozitivnih promena i da izolacija Sirije možda neće biti efikasna u rešavanju složenih izazova sa kojima se region suočava.

image
VV inauguration
banner