Svet

Novi potezi Bele kuće protiv Kine: Zabrana američkih investicija u tu zemlju

Noviteti su tek nastavak prošlogodišnje trgovinske akcije kada su SAD uvele nova izvozna pravila čiji je cilj bio da potkopaju pekinški sektor mikročipova, odnosno da očuvaju američku konkurentsku prednost u visokotehnološkoj industriji
Novi potezi Bele kuće protiv Kine: Zabrana američkih investicija u tu zemljuGetty © Alex Wong / Staff

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, u okviru napora da smanji ekonomski angažman s Kinom, namerava da usvoji nove mere koje bi trebalo da obuzdaju tehnološki i vojni uspon Pekinga.

Reč je o pravilima čiji je cilj da ograniče američke investicije u Kini. Administracija je već počela da informiše industrijske grupe, pre svega Privrednu komoru, da su u obavezi da prijave vladi nove investicije u kineske tehnološke firme, ali i da se zabranjuju pojedini poslovi u konkurentnim sektorima poput mikročipova, prenosi "Politiko".

Noviteti dolaze u trenutku kada administracija SAD pokušava da izgladi tenzije s Pekingom, koje su eskalirale nakon što su Amerikanci oborili navodno špijunski kineski balon iznad svoje teritorije. A budući da američkoj ekonomiji preti recesija, Vašington ujedno pokušava da održi trgovinske veze s Kinom.

"Politiko" podseća da su kreatori svetske ekonomske politike na prošlonedeljnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu izrazili zabrinutost zbog toga što je Kina postala vodeći svetski zajmodavac, dok je u isto vreme ta azijska velesila objavila nove carinske podatke koji pokazuju da je trgovina sa Zapadom – i SAD i Evropom – pala u prvom kvartalu 2023, što je pak podstaklo strah od ekonomskog usporavanja i razdvajanja.

Iako iz Bajdenovog tima stižu komentari da sve akcije protiv Kine zapravo nisu protiv te zemlje već su preduzete u cilju zaštite nacionalne bezbednosti, ređaju se nove mere koje se tiču kineske ekonomije. Pored naredbe o ograničavanju investiranja, koja bi trebalo da se usvoji do kraja meseca, razmatra se zabrana kineske aplikacije TikTok, kao i povećanje carine na kinesku robu.

Novi potezi su tek nastavak prošlogodišnje trgovinske akcije kada su SAD uvele nova izvozna pravila čiji je cilj bio da potkopaju pekinški sektor mikročipova, odnosno da očuvaju američku konkurentsku prednost u visokotehnološkoj industriji.

Prvobitno se očekivalo da će Bajdenova naredba koja (pre)ispituje američke investicije u Kini biti finalizovana prošle godine, ali zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva finansija nisu mogli da se dogovore oko toga na koje sektore kineskog poslovanja bi trebalo da se odnosi, te da li vlada može da spreči američke poslovne dogovore u Kini ili da ih samo nadgleda.

Prošle godine u igri su bili kineski sektori mikročipova, veštačke inteligencije, kvantnog računarstva, biotehnologije i čiste energije, dok se sada očekuje da će biotehnologija i čista energija biti izostavljeni.

Iako se neki aspekti nove naredbe još razmatraju, zvaničnik SAD je rekao da će pored obaveze o obaveštavanju o novim poslovima u Kini ista uključiti i zabrane američkih investicija u kinesku tehnologiju.

"Smatramo da bi bilo koja vrsta režima zasnovana na obaveštavanju trebalo da bude dopunjena i uskim, ali prilagođenim skupom zabrana", zaključio je američki zvaničnik za "Politiko".

image