Svet

Kim Džong Un poručio: Bićemo svetska svemirska sila

Obezbedićemo sprovođenje naprednih i važnih planova istraživanja svemira, kao i kontinuirano ubrzanje razvoja svemirske sfere, rekao je lider Severne Koreje
Kim Džong Un poručio: Bićemo svetska svemirska silaGetty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Severnokorejski lider Kim Džong Un  rekao je da vlada te zemlje nastoji da od nje napravi svetsku svemirsku silu, prenosi Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

"Nepokolebljiva volja vladajuće stranke kao i vlade Severne Koreje je da od zemlje naprave svetsku svemirsku silu. Upravo zbog toga ćemo obezbediti sprovođenje naprednih i važnih planova istraživanja svemira, kao i kontinuirano ubrzanje razvoja svemirske sfere", rekao je Kim Džong Un.

Kako se navodi, lider Severne Koreje je, zajedno sa visokim zvaničnicima obrazovnih i istraživačkih institucija, kao i komandnim osobljem tehničko-obaveštajnog odeljenja pri Glavnoj obaveštajnoj upravi Korejske narodne armije, posetio Državnu upravu za istraživanje svemira, kao i Akademiju svemirskih nauka i bazu za testiranje svemira. Sačekali su ga čelnici odeljenja i Akademije narodne odbrane.

Kim Džong Un je napomenuo da su "istraživanje svemira i svi projekti u ovoj oblasti neophodni kako bi Severna Koreja postala svetska ekonomska i naučno-tehnološka sila, demonstrirajući državnu moć". 

On je dodao da treba nastaviti nezavisna istraživanja svemira kako bi "maestralna" svemirska industrija vodila ekonomski razvoj te zemlje.

Kim Džong Un je napomenuo da Severna Koreja daje prednost posedovanju hidrometeorološkog satelita, satelita za posmatranje Zemlje i komunikacionog satelita kako bi mogla dosledno da reaguje na klimatske katastrofe i efikasno koristi resurse zemlje za razvoj nacionalne ekonomije.

image