Svet

SAD pozivaju na ratifikaciju kandidature Švedske za NATO

Turske vlasti tvrde da Stokholm nije odgovorio na sve zahteve Ankare, dok ga mađarski premijer Viktor Orban optužuje da širi očigledne laži o Mađarskoj
SAD pozivaju na ratifikaciju kandidature Švedske za NATOwww.globallookpress.com © Fredrik Sandberg

SAD su ponovo podržale članstvo Švedske u NATO-u, pošto je ministar odbrane Lojd Ostin posetio švedskog kolegu, što je prva poseta šefa Pentagona ovoj nordijskoj državi posle više od 20 godina.

Ostin je novinarima na konferenciji za novinare izjavio da se Vašington "raduje što će uskoro dočekati Švedsku kao 32. članicu NATO-a", dodajući da se SAD nadaju da će se to dogoditi pre predstojećeg samita NATO-a u julu.

Šef Pentagona je pozvao Tursku i Mađarsku, poslednje dve članice NATO-a koje treba da odobre članstvo Švedske, da što pre ratifikuju pristupanje Alijansi.

Prošlog maja, Švedska i Finska su napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnele su zahteve za pridruživanje ovom vojnom savezu, navodeći kao razlog navodnu pretnju koju predstavlja Rusija zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, da bi neka zemlja bila primljena u Alijansu, zahtev za članstvo moraju da ratifikuju sve države članice. Ovaj proces su blokirale Mađarska i Turska, a Ankara je optužila nordijske države da podržavaju kurdske "terorističke grupe", kao što je Kurdistanska radnička partija (PKK).

Dok su kandidaturu Finske krajem marta ratifikovale i Ankara i Budimpešta, a zemlja se i zvanično pridružila bloku ranije ovog meseca, kandidatura Švedske je ostala pod znakom pitanja.

Turske vlasti tvrde da Stokholm još nije u potpunosti odgovorio na zahteve Turske, dok ga je mađarski premijer Viktor Orban optužio da "širi očigledne laži o vladavini prava, o demokratiji, o životu u Mađarskoj."

I Švedska i Finska su žestoko kritikovale mađarsku konzervativnu vladu. I jedna i druga podržavaju uskraćivanje sredstava EU Budimpešti zbog Orbanovog navodnog gušenja LGBT i prava migranata, kao i zbog zabrinutosti za nezavisnost pravosuđa.

image