Svet

Berbok šokirana putovanjem u Kinu: Peking rival, a ne partner

Kina je partner, takmac i sistemski rival, ali je utisak da je sada sistemsko rivalstvo sve više izraženo, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova
Berbok šokirana putovanjem u Kinu: Peking rival, a ne partner© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok opisala je svoje nedavno putovanje u Kinu kao "više nego šokantno" i naglasila da Peking sve više postaje sistemski rival, pre nego trgovinski partner i takmac.

Berbok je o nedavnoj poseti Kini govorila pred poslanicima Bundestaga, kada je napomenula da su delovi putovanja bili više nego šokantni, ali nije ulazila u detalje na šta konkretno misli, preneo je Rojters.

Podseća se da je nemačka ministarka ranije izjavila da Kina postaje sve represivnija na domaćem terenu i sve agresivnija na međunarodnom. Takođe, prema njenom mišljenju, Kina želi da sprovodi sopstvena pravila na račun međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

S druge strane, Peking je poručio da želi da Kina i Nemačka budu partneri, a ne neprijatelji, i zatražio da ova zemlja podrži ponovno ujedinjenje sa Tajvanom.

"Kina je partner, takmac i sistemski rival, ali je utisak da je sada sistemsko rivalstvo sve više i više izraženo", rekla je Berbok.

Ona je dodala da je Peking najveći trgovinski partner Berlina, ali kako je istakla, to ne znači da je najznačajniji trgovinski partner Nemačke.

Nemačka želi da radi s Kinom, naglasila je Berbok, ali ne želi da ponavlja greške iz prošlosti, kao što je stav da može doći do promene kroz trgovinu, da Zapad može postići političke promene u autoritarnim režimima preko trgovine.

Berbok je dodala da Kina ima odgovornost da radi na miru u svetu, konkretno koristeći uticaj koji ima na Rusiju u vezi sa sukobom u Ukrajini. Pozdravila je obećanje Pekinga da neće slati oružje Rusiji, uz napomenu da će Berlin pratiti kako će to obećanje biti ostvareno u praksi.

image