Svet

Lukašenko: Nacisti bi da nas uvuku u treći svetski rat

Ne samo da pokušavaju da prekroje istoriju, već pokušavaju da izazovu i novi svetski rat, ponovio je danas predsednik Belorusije
Lukašenko: Nacisti bi da nas uvuku u treći svetski rat© Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ukazao je danas da nacionalističke i druge destruktivne struje u svetu pokušavaju ne samo da izmene istorijske činjenice, već i da izazovu treći svetski rat.

"Vidimo da nacisti, fašisti i druge destruktivne sile pokušavaju da prekroje istoriju, negiraju naš zajednički doprinos velikoj pobedi tokom Drugog svetskog rata, opravdavajući svoje zločinačke akcije i tada i danas. Kroz sukob u Ukrajini uvlače nas u treći svetski rat", napomenuo je on danas tokom razgovora sa gradonačelnikom Sankt-Peterburga Aleksandrom Beglovim u Minsku.

Podsetio da te destruktivne struje, ranije kroz istoriju, nisu uspevale da unište ruski i beloruski narod i izrazio uverenost da im to ni danas neće poći za rukom.

U tom kontekstu je napomenuo da Moskva i Minsk treba da ojačaju Saveznu državu, "koja je danas uporište istine i slobode u Zajednici Nezavisnih Država ali i šire". 

Lukašenko je, tokom poslednjeg godišnjeg obraćanja, naglasio da se Belorusija nikada u svojoj istoriji nije suočila sa tako velikim problemima, koji narušavaju njenu stabilnost i suverenitet, kao što je to slučaj danas. 

"U vazduhu se oseća duh promena, i svi se pitaju kakva će sutra biti naša budućnost", rekao je tom prilikom predsednik, dodajući da će Minsk na bilo koji napad na svoju teritoriju odgovoriti monentalno i upozorivši da je "treći svetski rat na horizontu". 

image