Svet

Republikanci u Predstavničkom domu protiv učešća transrodnih sportista u ženskoj konkurenciji

Nacrt nema šanse da prođe u Senatu sa demokratskom većinom
Republikanci u Predstavničkom domu protiv učešća transrodnih sportista u ženskoj konkurencijiGetty © Michael M. Santiago / Staff

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa usvojili su nacrt zakona na osnovu kog bi se transrodnim sportistima zabranilo da učestvuju u ženskoj konkurenciji.

Kako prenosi "Vašington post" nijedan demokrata nije podržao zakon koji, realno, nikada neće proći u Senatu koji kontrolišu demokrate.

Predstavnik sa Floride Greg Stubi predstavio je zakon na osnovu kog se pol osobe određuje isključivo na osnovu genetike po rođenju.

Predlog republikanaca samo je jedan u nizu predloga koji se uvode na državnom i lokalnom nivou i koji su usmereni na LGBT prava, navodi "Vašington post".

Četrnaest država pod vođstvom republikanaca ove godine je usvojilo zakone koji ciljaju na transrodnu zajednicu, uključujući Ajovu gde je transrodnim sportistkinjama sada zabranjeno da učestvuju u srednjoškolskim i fakultetskim sportovima.

List tvrdi da je veoma mali broj sportista transrodan, a da republikanci navodno zagovaraju ovo pitanje zato što se većina Amerikanaca slaže da transrodne žene ne bi trebalo da budu u mogućnosti da se takmiče u ženskom profesionalnom, fakultetskom i srednjoškolskom sportu.

image