Svet

Demonstrante u Berlinu vuku po ulici, policija tvituje o pravu na slobodno okupljanje

Nekoliko desetina aktivista je šetalo i protestovalo, parališući saobraćaj, zbog čega su neki vozači postali agresivni
Demonstrante u Berlinu vuku po ulici, policija tvituje o pravu na slobodno okupljanjewww.globallookpress.com © Jonas Gehring / Alto Press

Nemački radikalni klimatski aktivisti, koji sebe nazivaju "Poslednja generacija" nastavili su da blokiraju saobraćaj u Berlinu, zbog čega je došlo do sukoba sa vozačima.

Nekoliko desetina aktivista je šetalo i protestovalo, parališući saobraćaj, zbog čega su neki vozači postali agresivni, izveštava "Taz", a prenosi "Špigl". 

Grupa je tada sela na ulicu ispred opere, a reakcije vozača zabeležene su na video-snimcima koji su se raširili na Tviteru. Na jednom snimku se vidi kako motociklista pokušava da vozilom probije blokadu, a neki muškarci prilaze demonstrantima i grubo ih odvlače sa ulice. 

Ubrzo nakon toga, berlinska policija je objavila tvit u kojem navodi da je "pravo okupljanja elementarni deo slobodnog i demokratskog poretka".

Gašenje grada

Grupa "Poslednja generacija" saopštila je u utorak da želi da što više parališe saobraćaj u Berlinu tokom sledećih nedelja, u znak protesta protiv klimatske politike savezne vlade. 

Za nedelju je najavljeno okupljanje kod Brandenburške kapije, a "gašenje grada" počeće u ponedeljak . U tom cilju, grupa je pozvala učesnike iz cele Nemačke da parališu Berlin u što je moguće više uličnih blokada i protesnih akcija.

"Mi ćemo na miran način zaustaviti čitav grad", rekla je portparolka te grupe Karla Hinrihs. Ona je potvrdila da će protest trajati "neograničeno dugo", kao i da vlada može da ga prekine ukoliko predloži ambiciozniji plan za klimatsku akciju.

Policijski sindikat je oštro kritikovao planirane akcije. Zeleni su takođe kritikovali proteste, ali i upozorili kancelara Olafa Šolca da uloži više napora u zaštitu klime.

"Poslednja generacija" poziva saveznu vladu da predstavi plan za smanjenje globalnog zagrevanja za 1,5 stepeni. Oni traže i formiranje saveta koji bi radio na prestanku upotrebe fosilnih goriva kao što su nafta, ugalj ili gas u Nemačkoj do 2030. godine. Grupa takođe vodi kampanju za ograničenje brzine od 100 kilometara na sat na autoputevima.

 

image