Svet

Klimatski aktivisti sve ekstremniji, blokirali berlinski aerodrom

Na BER-u zaustavljen aero-saobraćaj
Klimatski aktivisti sve ekstremniji, blokirali berlinski aerodromGetty © Sean Gallup / Staff

Pripadnici grupe "Poslednja generacija" blokirali su berlinski aerodrom BER.

Po rečima portparola aerodroma, eko-aktivisti izašli su na dve piste, jedna je na Terminalu 5 koji se više ne koristi a druga je aktivna u južnom delu aerodroma, tako da je vazdušni saobraćaj bio privremeno obustavljen, piše nemački "Bild".

Pošto su presekli žičanu ogradu, držali su transparente i iznosili svoje motive, što su uživo emitovali na Jutjubu. Šetali su se, neki su vozili bicikle a potom su seli i šakama se zalepili za pistu. Desetak minuta nakon početka akcije na snimku se videlo da stiže policija, a sat kasnije video je uklonjen.

Oglasili su se i na Tviteru: "Pristalice 'Poslednje generacije' trenutno blokiraju pistu BER-a. Neki su zalepljeni za asfalt, drugi se voze biciklima preko ranžirne zone, zaustavljajući vazdušni saobraćaj. Pre ulaska na BER obavestili su policiju."

Dok su ranije akcije lepljenja na ulice prolazile s novčanom kaznom, upadanje na aerodromsku pistu je ozbiljan prekršaj i prestupnik može dobiti i šest meseci zatvora, piše "Bild".

Pripadnici grupe "Poslednja generacija" pozvali su nemačku vladu da preduzme drastične mere da zaštiti klimu i prestane da koristi fosilna goriva. Proslavili su se napadom pire krompirom na sliku Kloda Monea "Mlinsko kamenje" u muzeju Barberini u nemačkom gradu Potsdamu.

image