Svet

Pentagon o uticaju "abramsa" u Ukrajini: Ne postoji srebrni metak za sukob

Najviši američki general smatra da će američki tenkovi "napraviti razliku" na bojnom polju, ali da neće biti univerzalni lek
Pentagon o uticaju "abramsa" u Ukrajini: Ne postoji srebrni metak za sukobGetty © Mark Wilson / Staff

Načelnik generalštaba vojske SAD upozorio je da će tenkovi "M1 abrams" koje je Vašington obećao Ukrajini imati ograničen uticaj kada stignu na bojno polje kasnije ove godine.

"Pristrasan sam, ali mislim da je tenk M1 najbolji tenk na svetu...", rekao je šef Združenog generalštaba, general Mark Mili u Ramštajnu. "Mislim da će tenk M1, kada bude isporučen, napraviti razliku", ali, dodao je, "takođe bih upozorio da u ratu nema srebrnog metka".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pristala je u januaru da Kijevu pošalje 31 tenk "abrams" nakon što je prethodno insistirala da su previše komplikovani za rad i teški za održavanje. "M1 abrams" pokreće mlazni motor i troši avionsko gorivo, a ne standardni dizel. Težak je 63 tone i putuje oko tri milje na galon goriva.

Ishod sukoba u Ukrajini zavisiće od mnogih varijabli, a ne od jednog sistema oružja, rekao je Mili. Američki tenkovi će morati da budu sinhronizovani sa mehanizovanom pešadijom, artiljerijom i drugim naoružanjem, dodao je general.

Tenkovi za obuku M1A1 stići će u narednih nekoliko nedelja u Nemačku, gde će ukrajinske snage biti naučene kako da njima upravljaju, rekao je novinarima američki ministar odbrane Lojd Ostin. 31 tenk predviđen za upotrebu u Ukrajini se obnavlja u SAD i biće poslat u Kijev kada budu spremni.

"Sve ovo je ogroman napredak", rekao je Ostin. "Uveren sam da će ova oprema i obuka dovesti ukrajinske snage u poziciju da nastave da uspevaju na bojnom polju".

Upitan da li će javna podrška SAD omogućiti Bajdenovoj administraciji da nastavi da isporučuje oružje Ukrajini, Ostin je rekao da je optimista. "Ovde se radi o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Ovde se radi o nasilniku koji nema mogućnost da po volji gazi svog manjeg komšiju. Ovde se radi o pružanju mogućnosti jednoj zemlji da zaštiti svoja suverena prava".

Ankete u SAD pokazale su opadanje podrške javnosti pomoći Ukrajini. Vašington je već posvetio 113 milijardi dolara pomoći Kijevu. Grupa od 19 republikanskih poslanika pozvala je ranije ove nedelje Bajdena da prekine "neograničenu" pomoć Ukrajini, rekavši da to produžava krvoproliće, umanjuje vojnu spremnost SAD i dovodi Ameriku u veći rizik od katastrofalnog sukoba sa Rusijom.

image