Svet

Pripreme za ofanzivu: Ukrajinski "Spartanci" treniraju pod budnim okom Adolfa na Hitlerov rođendan

Ukrajinske snage pripremaju se za mesecima najavljivanu prolećnu ofanzivu
Pripreme za ofanzivu:  Ukrajinski "Spartanci" treniraju pod budnim okom Adolfa na Hitlerov rođendan© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

"Spartanci" (SS) su jedna je od novih jurišnih brigada sa ukupno 40.000 vojnika koje Ukrajina planira da upotrebi u kontraofanzivi koja se očekuje narednih nedelja ili meseci, piše Rojters.

Nove brigade, koje je sastavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova posle agresivne kampanje regrutovanja preko društvenih mreža, boriće se zajedno sa redovnim vojnim jedinicama podržanim novim zapadnim borbenim tenkovima i hiljadama svežih vojnika koje su obučavale savezničke vojske izvan Ukrajine, saopšteno je iz Kijeva.

Za obuku civila bez iskustva bilo bi potrebno do četiri meseca, ali bi bivši policajci ili vojnici mogli da se obuče za dva, navodi Rojters procene Ukrajinaca.

"Razumemo da za pobedu moramo biti jaki, znati da pucamo i pružimo prvu medicinsku pomoć kako bismo izbegli gubitke koje smo imali u prošlosti. Dajemo sve od sebe, treniramo, vežbamo gađanje i pobedićemo neprijatelja", rekao je Rojtersu pripadnik SS-a ratnog imena" Adolf.

Pomalo je ironično što su Adolfovi "Spartanci" vežbali su u oblasti Harkova precizno gađanje i pružanje pomoći na terenu 20. aprila, na rođendan nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Podsećanja radi, Rusija je pokrenula Specijalnu vojnu operaciju sa  ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Termin "denacifikacija" izazvao je zgražavanje na Zapadu i u Kijevu koji tvrdi da nema nikakvih veza sa nacistima.

image