Svet

Cenzura ili zatvor: Britanija želi ponovo da vlada svetom, sada digitalnim

Kompanije će se suočiti sa kaznama do 10 odsto globalnog prihoda ako se usude da ignorišu britanske zahteve da preventivno izbrišu ili sakriju postove koji krše budući režim cenzure
Cenzura ili zatvor: Britanija želi ponovo da vlada svetom, sada digitalnim© Cover Images

Ministarka za tehnologiju i nauku Ujedinjenog Kraljevstva Mišel Donelan najavila je planove da zatvori rukovodioce kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže ako ne cenzurišu takozvani "štetni" sadržaj na svojim veb stranicama. 

Vlada će, naravno, odrediti šta se smatra previše štetnim za građane, primećuje ironično na svom blogu profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" i kolumnista "Vašington posta" Džonatan Tarli.

Nakon što je Mask odlučio da kupi Tviter, Hilari Klinton je pozvala evropske zemlje da primoraju kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže da cenzurišu Amerikance. Evropska unija je brzo reagovala preteći Masku i ostalim šefovima kompanija.

Sada Donelan traži hapšenje zbog izgovorene reči u skladu sa britanskim Zakonom o bezbednosti na internetu, drakonskim zakonom o cenzuri koji bi efikasno zabranio sakrivanje digitalnog traga za korisnike interneta.

Predlog zakona koristi britansko regulatorno telo za medije Ofkom kako bi cenzurisao "sve oblike izražavanja koji šire, podstiču, promovišu ili opravdavaju mržnju" na osnovu različitih karakteristika, uključujući transrodnost. 

Dakle, vlada može da cenzuriše svakoga za koga oceni da promoviše ili opravdava mržnju protiv praktično bilo koje grupe, a one koji ne cenzurišu Donelan i njeni poslušnici sada mogu da uhapse.

Prema izveštaju "Telegrafa", kompanije će se suočiti sa kaznama do 10 odsto globalnog prihoda ako se usude da ignorišu britanske zahteve da preventivno izbrišu ili sakriju postove koji krše budući režim cenzure.

Ugrožavanje slobode govora u Ujedinjenom Kraljevstvu već duže vreme brine zagovornike slobode govora. Primera radi, čovek je osuđen jer je pijan objavio tvit u kome pominje mrtve vojnike, dok je drugi uhapšen zbog anti-policijske majice. Tinejdžer je uhapšen jer je protestovao ispred Sajentološkog centra sa natpisom u kome ih naziva "kultom".

Donelan je samo najnoviji glas nove generacije cenzora, koji ponosno ističu nameru da ućutkaju ili zatvore sve koji imaju različite stavove, a to čine u ime tolerancije.

Zato je sloboda govora ugrožena u Evropi i zato moramo da ostanemo na oprezu i da se odupremo ljudima poput Klintonove koji žele da uvedu evropsku cenzuru i u Velikoj Britaniji, zaključuje Tarli.

image