Rusija

Ponovo cenzura: Jutjub zabranio kanal ruskih prankera

Ruski prankeri kažu da je ovo politički potez i da Jutjub koristi svoju popularnost u diskriminatorske svrhe
Ponovo cenzura: Jutjub zabranio kanal ruskih prankerawww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Global Look Press

Ruski prankeri Vovan i Leksus (Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov) saopštili su da je Jutjub blokirao njihov kanal "Šou Vil".

"Naš Jutjub kanal 'Šou Vil' je obrisan. Takođe, sa platforme je izbrisan i kanal naših prijatelja 'Telega onlajn'", navodi se u saopštenju.

Prankeri su ocenili da je to politički potez, rekavši da Jutjub koristi svoju popularnost u diskriminatorske svrhe.

"Jutjub je odlučio da potpuno ukloni sve što, po njihovom mišljenju, predstavlja pretnju", naglasili su.

Kako se navodi, kanal je blokiran zbog kršenja pravila Jutjuba.

Vovan i Leksus poznati su po telefonskim šalama sa poznatim ljudima. Kako je rekao Vladimir Kuznjecov, razlog za blokadu bi mogla da bude šala objavljena 1. marta, u kojoj je učestvovao bivši britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

U razgovoru sa ruskim prankerima, koji su pozvali gospodina Hejga u ime bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, on je rekao da i "dalje redovno komunicira sa premijerom Rišijem Sunakom i ukazuje mu na potrebu povećanja isporuke oružja Ukrajini".

"Glavni razlog zašto je ovo urađeno je kako bi se sprečilo da strana publika čuje svoje političare", naveo je Vovan razlogom za blokadu.

Istovremeno, Vovan i Leksus su podsetili da imaju kanale na ruskim platformama Rutjub i VKontakt, kao i na Telegramu i Reditu.

Njihov kanal blokiran je i u junu 2022. Tada je Kuznjecov rekao da se to dogodilo nakon šale sa bivšim predsednikom SAD Džordžom Bušom, kojem su se predstavili kao ukrajinski lider Vladimir Zelenski.

Jutjub redovno blokira ruske naloge od početka 2022. godine, kao što su RT i Sputnjik. Kao odgovor, stižu pozivi da se Jutjub blokira u Rusiji.

image