Rusija

RT DE privremeno prestaje sa radom: Sloboda štampe više ne postoji u Nemačkoj

Redakcija je navela da se suočava sa ogromnim pritiskom vlade, medija, korporacija i drugih "koji su pokušali da ograniče njen novinarski rad i da ućutkaju njen glas"
RT DE privremeno prestaje sa radom: Sloboda štampe više ne postoji u Nemačkojwww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Zapadne države nastavljaju progon ruskih medija, a nakon što su zamrzavanjem novinarskih računa uspeli da blokiraju tv kanal "RT Frans", uspeli su da, "represivnim ograničenjima slobode štampe i medija unutar EU", isto to učine i sa "RT DE prodakšns", ogrankom naše medijske mreže u Nemačkoj.

"Sa žaljenjem objavljujemo odluku o prekidu novinarskih aktivnosti kompanije u Nemačkoj. Međutim, sadržaj i izveštavanje RT DE ostaće vam dostupni na veb stranici", saopštio je RT DE.

Oni navode da se suočavaju se sa ogromnim pritiskom vlade, medija, korporacija i drugih "koji su pokušali da ograniče njihov novinarski rad i da ućutkaju njihov glas".

"Čak i nakon zabrane emitovanja u martu 2022. godine, osoblje je verovalo obećanju EU da mere sankcija neće sprečiti medije i njihovo osoblje da obavljaju druge aktivnosti osim aktivnosti emitovanja u Uniji, kao što su istraživanja i intervjui. Ali, deveti paket sankcija usvojen u decembru 2022. godine praktično onemogućava našim zaposlenima da dišu. Dozvoljavajući da se sankcioniše sloboda medija, EU je pokazala da su same vrednosti koje navodno leže u srži njenog postojanja neosnovane. Sloboda štampe više ne postoji u Nemačkoj", saopštio je RT DE.

Blokiranjem RT-a, EU ima za cilj da ućutka kritički, neprozapadni izvor informacija, navodi RT DE, koji podseća da je otežan pristup njegovoj veb stranici, kao i da je nekoliko društvenih medija blokiralo njihove naloge.

"Sada je na svima nama da vidimo da li se u Nemačkoj i EU može  baviti novinarstvom izvan mejnstrim narativa. Ako vam se sviđaju naši članci, slobodno ih podelite gde god da ste aktivni. Moguće je, jer EU nije zabranila naš rad, ili čitanje i deljenje naših članaka. Ali, Austrija je, međutim, izmenom Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama od 13. aprila 2022. unela promenu u tom pogledu, koja može da utiče i na privatne osobe", naveli su iz "RT DE prodakšns".

image