Svet

U toku evakuacija srpskih državljana iz Sudana

Prva grupa evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija
U toku evakuacija srpskih državljana iz Sudanawww.globallookpress.com © Stringer

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti izjavio je danas da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje.

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu, ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, koji je njegov zamenik u tom savetu, i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni.

Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima beže iz Kartuma.

Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je prekinuo sa radom.

U sukobima je do sada stradalo najmanje 413 osoba, a povređeno je više od 3.500.

Američka vojska evakuisala je osoblje ambasade i njihove porodice iz Kartuma, dok je francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kratko da je "brza operacija evakuacije" u toku i da se uz Francuze evakuišu i državljani "savezničkih partnerskih zemalja".

Osoblje britanske ambasade biće evakuisano "što je pre moguće", saopšteno je iz vlade. "Gardijan" navodi da će evakuacija ipak biti "veoma ograničena" i fokusirana samo na britanske civile koji žive u Kartuumu.

Holandija se takođe pridružla međunarodnim naporima da evakuiše svoje državljane iz
Sudana, izjavio je danas holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra.

"U toku je operacija evakuacije građana nekoliko zemalja iz Sudana. Holandija učestvuje sa timom iz Jordana. Oni će učiniti sve što mogu da izvuku Holanđane odatle što pre i što bezbednije", napisao je Hoekstra na Tviteru, prenosi Rojters.

image