Svet

"Amazon" cenzuriše ruskog filozofa Dugina

Popularni američki televizijski novinar optužuje Bajdenovu administraciju da sprovodi zabranu pojedinih autora
"Amazon" cenzuriše ruskog filozofa Duginawww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Popularni američki televizijski novinar Taker Karlson optužio je kompaniju "Amazon" da sprovodi cenzuru u ime Bajdenove administracije, zabranjujući prodaju knjiga pojedinih autora, posebno se osvrćući na zabranu ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Kako prenosi "Foks njuz", Karlson je podsetio na početke "Amazona", koji je danas "najveća knjižara na svetu". "Ali ako biste otišli ​​na `Amazon`da čitate knjige čoveka koji se može naći u vestima i čije su ideje direktno povezane sa događajima u svetu - Aleksandra Dugina, nećete pronaći nikakve rezultate", poručio je Karlson u  emisiji "Taker Karslon tunajt".

Zašto "Amazon" zabranjuje najpoznatijeg ruskog filozofa

Dugin je danas, primećuje Karlson, jedan od najpoznatijih savremenih ruskih pisaca i političkih filozofa. "On ne radi za vladu, niti za Vladimira Putina. On je samo filozof."

Ovo pitanje je, tvrdi Karlson, postavio "Amazonu" direktno: „Zašto ne možemo da pronađemo nijednu knjigu tog čoveka?“ 

Od "Amazona" je zatražio i spisak drugih knjiga i autora kojima je zabranjen pristup njihovoj platformi, ali ga nije dobio. Na kraju, "Amazon" mu je dao odgovor na pitanje koji su još autori zabranjeni, a koji sadrži samo šest reči: "Amazon se pridržava svih važećih zakona."

U SAD, primećuje voditelj, ne postoje zakoni protiv objavljivanja knjiga, ali postoji Prvi amandman, a Prvi amandman je srž američke Povelje o pravima.

Na korak do spaljivanja knjiga

I "Amazon" i Ministarstvo pravde, smatra Karlson, "ignorišu našu Povelju o pravima", rekao je Karlson.

Poenta je, prema Karlsonu, u tome što su Amerikancima uskraćena njihova prava i što najveći prodavac knjiga na svetu "cenzuriše knjige s kojima se ne slaže Bajdenova administracija", a "Amazon" se toga pridržava "bez postavljanja pitanja, što je jasno kršenje Prvog amandmana". 

Novinar je posebno istakao: "Ne postoji pravni osnov za bilo kakvu cenzuru, bilo koje knjige, ukoliko ste vi vlada SAD. To nije dozvoljeno. To je glavna stvar koja nije dozvoljena u ovoj zemlji."

Na kraju emisije, on je poručio: "Nastavićemo da razmatramo ovo pitanje i da li postoje bilo kakvi pravni razlozi za zabranu knjiga, što je samo jedan korak od njihovog spaljivanja." 

image