Svet

Herš protiv "Njujork tajmsa": Postali su Bajdenov medij koji sarađuje sa FBI i ne štiti izvore

Novinar Simor Herš kaže da je njegov nekadašnji poslodavac, "Njujork tajms", toliko režimski medij da sarađuju sa Federalnim istražnim biroom
Herš protiv "Njujork tajmsa": Postali su Bajdenov medij koji sarađuje sa FBI i ne štiti izvoreGetty © Michael M. Santiago / Staff

Novinar Simor Herš kritikovao je "Njujork tajms" zbog njihovih provladinih stavova, tretmana izvora i načina na koji su pomogli Federalnom istražnom birou (FBI) da pronađu Džeka Tešeiru, osumnjičenog da je objavio poverljive informacije Pentagona na internetu.

FBI je uhapsio Tešeiru prošle sedmice nakon što su "Njujork tajms" i "Vašington post" u saradnji sa "Belingket" istraživačkom organizacijom pronašli ko je objavio dokumenta i obelodanili njegov identitet. "Njujork tajms" je takođe locirao Tešeirin dom u Masačusetsu i razgovarao sa njegovom majkom.

"Nemojte da me pustite da pričam o medijima, to nije rasprava u kojoj mogu da pobedim", rekao je Herš u intervjuu za RT.

Dobitnik Pulicerove nagrade rekao je da je godinama radio u "Njujork tajmsu" i da je "osvojio mnogo nagrada", u vreme kada je list bio mnogo bolji u zaštiti svojih izvora.

"U jednoj od najvažnijih priča koje sam napisao (1974) o tome da je CIA špijunirala američke građane, niko (od izvora) nije naveden", rekao je on.

"Njujork tajms" se pokazao kao potpuno "pro-Bajdenov" medij jer uopšte ne kritikuje američkog predsednika, tvrdi Herš.

On je podsetio da, zajedno sa drugim velikim medijima, list nije izveštavao o njegovom nedavnom članku u kojem je Bajdenova administracija optužena za sabotažu Severnog toka.

Oni su samo objavili "kontrapriče koje je dala obaveštajna zajednica", dodao je 86-godišnjak.

Herš kaže i da je Donald Tramp "prestrašio" medije kada je postao predsednik SAD 2017. uprkos "svim pokušajima da ga ismeju... I sada su ponovo užasnuti. Ima mnogo ljudi koji su veoma zabrinuti da bismo mogli da završimo sa Bajdenom i Trampom 2024."

U takvoj situaciji, "ne možete biti šokirani što se 'Tajms' – kao dobar građanin – obratio FBI-ju... Naravno, ja sam šokiran, ali vi ne možete da budete", ispričao je Herš.

image