Svet

Herš: Amerika ljuta na Zelenskog, krade više od drugih dok se generali voze mercedesima po Kijevu

Zapad je svestan da oružje koje šalje Ukrajini dospeva na crno tržište, od čega ukrajinski zvaničnici profitiraju, rekao je američki novinar
Herš: Amerika ljuta na Zelenskog, krade više od drugih dok se generali voze mercedesima po KijevuGetty © Pool / Pool

Na Zapadu znaju da oružje koje se šalje ukrajinskim trupama završava na crnom tržištu, zahvaljujući čemu ukrajinski zvaničnici profitiraju, ali njihovi mediji o tome ćute, rekao je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, u intervjuu za RT.

"Mesecima nakon izbijanja sukoba u februaru prošle godine, svi su bili zabrinuti i svesni opasnosti, između ostalog i od preprodaje prenosnih raketnih sistema, koji mogu da obaraju avione na priličnoj visini. To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost", rekao je Herš.

Već u ranoj fazi sukoba, nastavio je on, Poljska, Rumunija i druge pogranične zemlje bile su "preplavljene oružjem" koje je Zapad isporučio Ukrajini.

"Drugim rečima, razni komandanti, nisam siguran na kom nivou hijerarhije – često ne generali, već pukovnici i drugi – primali su pošiljke oružja i lično ga preprodavali ili prebacivali na crno tržište", dodao je Herš.

Sve ovo se dešava zbog korupcije ukrajinskog vladajućeg vrha, koja je prema Heršu "jednostavno nečuvena".

Kako saznaje američki novinar, i direktor CIA-e Vilijam Berns je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom zamerio zbog činjenice da se ukrajinski zvaničnici i generali voze po Kijevu u novim mercedesima, rekao je Herš za RT.

Amerikanci su, dodao je, bili toliko užasnuti da su Zelenskom morali da daju spisak od 35 ljudi umešanih u korupciju. Deset ih je od tada otpušteno, rekao je.

"Američki zvaničnici i generali su strašno ljuti na predsednika Zelenskog jer uzima za sebe previše, krade znatno više od drugih. To je bila glavna poruka koju su Amerikanci hteli da prenesu Zelenskom", kazao je Herš.

Rusija je prošle godine poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini ističući da su SAD i NATO direktno uključene u sukob, jer, pored slanja oružja, obučavaju ukrajinsku vojsku na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja.

image