Rusija

Nebenzja: Zapadno oružje namenjeno Kijevu je u rukama organizovanog kriminala i terorista

Ovo oružje, koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini, širi se po celom svetu i već je u upotrebi kod militanata, posebno u Africi, upozorava stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: Zapadno oružje namenjeno Kijevu je u rukama organizovanog kriminala i teroristaGetty © Photo by Getty Images

Oružje koje je Zapad isporučio Kijevu već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike, popunjavajući arsenale organizovanog kriminala, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Rusija odavno skreće pažnju na činjenicu da će pumpanje oružjem kijevskog režima dovesti do njegove pojave na 'crnom tržištu', kao i da će dospeti u ruke organizovanog kriminala i terorista. To sada potvrđuju i činjenice", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema rečima diplomate, kako prenose "RIA Novosti", o pojavi zapadnog oružja u evropskim zemljama i među organizovanim kriminalnim grupama govore i evropski policajci.

"Ovo oružje, koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini, širi se po celom svetu i već je u upotrebi kod militanata, posebno u Africi, kao što su svi čuli u izjavama lidera afričkih zemalja", dodao je.

Nebenzja je ranije izjavio da SAD i njihovi saveznici, u interesu Kijeva, teraju treće zemlje da krše međunarodne standarde u oblasti snabdevanja oružjem, zahtevajući da se proizvodi sovjetsko i rusko naoružanje bez dozvole Moskve.

Kako je istakao stalni predstavnik, Rusija je u više navrata sazivala sastanke Saveta bezbednosti UN u vezi sa opasnim posledicama "pumpanja" kijevskog režima oružjem koje jasno ilustruje rizike kršenja preuzetih obaveza u oblasti kontrole oružja.

Među takvim rizicima, Nebenzja je naveo eroziju međunarodnog prava u oblasti isporuka oružja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 3. aprila da su "zemlje NATO-a Ukrajini pružile vojnu pomoć vrednu više od 65 milijardi evra".

Podsetimo, SAD su najveći dobavljač oružja Ukrajini. Otkako je američki predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, Vašington je Kijevu obezbedio više od 35,8 milijardi dolara vojne pomoći, dok je Ukrajini od početka Specijalne operacije dodeljeno 35,1 milijardu dolara vojne pomoći. Ukupan obim američke vojne pomoći Kijevu od 2014. godine procenjuje se na više od 37,8 milijardi dolara. Posle Sjedinjenih Država po obimu naoružanja prebačenog u Kijev je Velika Britanija. 

Moskva je prošle godine poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja kijevskim vlastima. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da bi "svaki teret sa vojnom opremom za Ukrajinu postao legitimna meta ruske vojske". 

image