Svet

Zatočeni Srbi u Sudanu čekaju na francuski konvoj za evakuaciju, ima povređenih stranaca

Građani se kriju kod kuće, nemaju dovoljno hrane, vode, struje
Zatočeni Srbi u Sudanu čekaju na francuski konvoj za evakuaciju, ima povređenih stranaca© French Armed Forces via AP/Tanjug

U toku dana očekuje se da se iz Sudana evakuiše preostalih 17 državljana Srbije koji, kako pišu mediji, čekaju na francuski konvoj.

Rojters prenosi da Oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva evakuisale su osoblje ambasada iz Sudana, dok su druge nacije požurile da odvedu svoje građane na sigurno.

"Neki strani državljani su povređeni. Pucnjava je odjeknula gradom, a tamni dim se nadvija nad glavom", rekao je izveštač Rojtersa.

Zaraćene strane su jedna drugu optuživale za napad na francuski konvoj, navodeći da je jedan Francuz ranjen. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, koje je ranije saopštilo da evakuiše diplomatsko osoblje i građane, nije komentarisalo ove navode.

Da podsetimo, od stotinu državljana Srbije, koliko ih živi i radi u Sudanu, 28 se prijavilo za evakuaciju preko Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Iz Kartuma je evakuisano prvih 11.

Četvoro je evakuisano konvojem Ujedinjenih nacija, šestoro konvojem Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je jedan državljanin Srbije evakuisan konvojem koji je organizovala Turska.

Prema pisanju Rojtersa, iz francuske vlade saopšteno je da je dosad evakuisano 388 osoba iz te zemlje u kojoj su nastavljeni sukobi vojske i paravojnih snaga. 

"Francuski avion sa oko stotinu ljudi, uključujući delegaciju Evropske unije u Kartumu, zajedno sa drugim nacionalnostima, otputovao za Džibuti, a drugi avion trebalo bi da poleti uskoro. Ostajemo u bliskom kontaktu sa evropskim partnerima", navodi zvanični Pariz.

Takođe, prvi nemački avion sa 101 evakuisanom osobom sleteo je u Berlin.

"Erbas A321" je prevezao evakuisane iz jordanske baze Al Azrak koju nemačka vojska koristi kao čvorište za operaciju evakuacije.

Nemačka vojska je dosad ukupno izvukla 313 ljudi iz Sudana.

Glavnim gradom odjekuju eksplozije. Građani se kriju kod kuće, nemaju dovoljno hrane, vode, struje.

Sukobi u Sudanu izbili su zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskom Suverenom savetu, i Muhameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemeti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa francuskom koleginicom koju je zamolio da prilikom evakuacije svojih građana, pomognu u evakuaciji Srba, jer, kako je dodao, Srbija nema resurse za tako nešto.

image
VV inauguration
banner