Svet

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko ograničenja cene gasa

Mišel: Moramo da delujemo zajedno, kao Evropljani; Ministri energetike EU se sastaju sledeće nedelje kako bi razgovarali o rešenjima energetske krize
Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko ograničenja cene gasawww.globallookpress.com

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa nakon samita u Briselu, ali su izrazili spremnost da nastave da traže rešenja za energetsku krizu na nivou celog bloka.

"Postoji snažna i jednoglasna odlučnost da delujemo zajedno, kao Evropljani, kako bismo postigli tri cilja: snižavanje cena, obezbeđivanje snabdevanja i nastavak rada na smanjenju potražnje", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle sastanka u Belgiji.

Mišel je na konferenciji za novinare insistirao da je samit poslao "jasan signal tržištu" i obećao da će "efekti poteza EU ​​za ublažavanje energetske krize uskoro biti vidljivi".

Iako nisu uspeli da nađu zajednički jezik o ograničenju cene gasa, lideri EU su zatražili od Evropske komisije da osmisli "privremeni dinamički koridor cena za transakcije prirodnog gasa kako bi se odmah ograničili periodi ​​previsokih cena gasa".

Učesnici samita su predložili da se zajednička kupovna moć EU iskoristi kao poluga u pregovorima sa svetskim dobavljačima gasa. Zajednička kupovina bi bila dobrovoljna za države članice, ali bi od njih zahtevala da kupe 15 posto zapremine potrebne za punjenje skladišta gasa kroz mehanizme bloka.

Očekuje se da će se ministri energetike EU sastati sledeće nedelje kako bi razgovarali o rešenjima krize pogoršane posledicama evropskih sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i potonjeg drastičnog smanjenja isporuka ruskog gasa u EU.

Energetska kriza u Evropi je dodatno otežana nakon što su krajem septembra oštećeni gasovodi Severni tok, koji preko Nemačke isporučuju ruski gas evropskim kupcima.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji se protivi radikalnim intervencijama na tržištu gasa, rekao je posle samita da "ima mnogo toga da se uradi, ali Evropa mora pronaći konkretan način da ograniči skokove cena".

Ranije ovog meseca, predsednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da će Moskva u potpunosti prekinuti isporuku energenata ako se uvedu ograničenja cena.

Šef ruskog gasnog giganta "Gasprom" Aleksej Miler takođe je insistirao da je "jednostrana odluka ove vrste, naravno, kršenje osnovnih uslova sporazuma koji bi doveli do prekida isporuka".

image