Svet

Švedska sumnja da ukradene kamere završavaju u ruskim dronovima

Lokalni švedski mediji spekulišu da bi krađa nadzornih kamera mogla da bude povezana sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini
Švedska sumnja da ukradene kamere završavaju u ruskim dronovimawww.globallookpress.com © © Jochen Tack

Švedsku je nedavno pogodio talas krađa nadzornih kamera na putevima, a navodno je do sada nestalo oko 100 komada. Isti tip kamera otkriven je u ruskim dronovima koji se koriste u speijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, javljaju lokalni mediji i spekulišu da bi ti događaji mogli biti povezani.

Najmanje još tri kamere nestale su u poslednja 24 sata i to na autoputu između gradova Hofors i Falun, javljaju lokalni mediji, dok list "Sodra Dalarnes Tidning" izveštava da su nestala još dva uređaja. 

Ovi uređaji za kontrolu brzine opremljeni su sa digitalnim refleksnim kamerama sa jednim sočivom marke "Kanon", primećuje list "Aftonbladet" i dodaje da su isti tip kamera pronašle kijevske trupe u ruskim "bespilotnim letelicama domaće proizvodnje", pozivajući se na nedavno objavljeni video ukrajinske vojske.

Na snimku se vidi da je u pitanju ruska bespilotna letelica "Orlan-10", koja je deo standardne opreme ruske vojske, dok ukrajinski vojnik pokazuje glomaznu kameru za koju tvrdi da je izvučena iz nje.

Švedska služba bezbednosti (SAPO) saopštila je da je svesna moguće veze između kamera koje nestaju i navodnog otkrića uređaja istog tipa u ruskim bespilotnim letelicama. Predstavnici za medije SAPO odbili su da daju bilo kakav komentar lokalnim medijima.

Iako je prema podacima švedske saobraćajne administracije u poslednjim mesecima nestalo oko 100 kamera, izgleda da lopovi ostavljaju netaknutom svu ostalu elektronsku opremu, poput radara. Ove krađe nanele su veliku štetu nadzornom sistemu na putevima, jer zamena jedne takve kamere košta više od 22.000 dolara.

image