Svet

Blinken: Od ponoći dogovoren 72-časovni prekid vatre u Sudanu

Američki državni sekretar istakao je da su SAD apelovale na dve zaraćene strane da u potpunosti poštuju predstojeće primirje
Blinken: Od ponoći dogovoren 72-časovni prekid vatre u Sudanu© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Posle intenzivnih pregovora u prethodnih 48 sati, Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile su da se od ponoći uspostavi 72-časovni prekid vatre, izjavio je sinoć američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je saopštio Stejt department, Blinken je istakao da su SAD apelovale na dve zaraćene strane da u potpunosti poštuju predstojeći prekid vatre.

Blinken je naveo i da će SAD, kako bi podržale trajni prestanak sukoba, koordinirati sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kao i sa sudanskim partnerima iz sektora civilnog društva, sa ciljem da se stvori komitet koji će nadgledati pregovore, zaključivanje i sprovođenje stalnog prekida neprijateljstava i humanitarnog sporazuma u Sudanu.

Blinken je kazao da će SAD nastaviti da rade sa stranama u Sudanu i partnerima na zajedničkom cilju povratka civilne vlade u toj zemlji, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Britanski građani počeli evakuaciju

Posle objave primirja u trajanju od 72 sata, britanska vlada saopštila je da je počela evakuaciju svojih građana iz Sudana.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli napisao je na Tviteru da će vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one koji imaju britanske pasoše, prenosi Rojters.

"Prioritet će imati porodične grupe sa decom, starije osobe i osobe sa zdravstvenim problemima", naveo je Kleverli.

Kleverli je istakao da britanski državljani ne bi trebalo da idu do aerodroma, osim ako nisu pozvani, i upozorio da situacija u Sudanu ostaje nestabilna.

Britanske diplomate ranije su napustile Sudan.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskom Suverenom savetu, i Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika RSF.

Oružana borba za vlast dovela je do teškog bombardovanja sudanske prestonice Kartuma, sa stotinama poginulih i hiljadama povređenih.

image