Svet

Javni dug Velike Britanije najveći u poslednjih 60 godina

Ekonomske mere odlazeće premijerke Liz Tras otežale vraćanje britanskog duga
Javni dug Velike Britanije najveći u poslednjih 60 godinawww.globallookpress.com © Alberto Pezzali

Javnu dug Velike Britanije dostigao je najveće vrednosti u poslednjih 60 godina a maloprodaja je u padu u trenutku dok ova ostrvska zemlja očekuje trećeg premijera u isto toliko meseci, što će biti njegov prvi zadatak sa kojim će morati da se izbori po preuzimanju dužnosti.

Javni dug dostigao je nivo od čak 98 odsto BDP-a u septembru, što je najveća stopa još od 1963. kada je Britanija i dalje otplaćivala dug iz Drugog svetskog rata, a rastuća inflacija povećala kamatne stope na dugovanja koja država mora da izmiri, rečeno je u Kancelariji za nacionalne statistike, prenosi AP.

Osećaj ekonomske nestabilnosti u ovoj zemlji ilustruje i podatak da je maloprodaja pala drugi mesec za redom i sada je 1,3 odsto manja nego pre početka pandemije kovida 19.

Britanija se nalazi u procesu izbora trećeg premijera u poslednja tri meseca, nakon što je aktuelna premijerka Liz Tras juče podnela ostavku na tu funkciju nakon samo 45 dana.

Prvi zadatak novog premijera biće da pokuša da povrati poverenje tržišta i stabilizuje ekonomske prilike na ostrvu nakon što je najavljeni (i u međuvremenu povučeni) predlog mini-budžeta uplašio investitore, oborio vrednost funte i primorao Centralnu banku Engleske da interveniše.

Novi ministar finansija Džeremi Hant, koji je na toj funkciji nedavno zamenio Kvasija Kvartenga, odustao je od gotovo svih reformi svog prethodnika i obećao da će javni dug kao procenat BDP-a početi da pada u narednih nekoliko godina, preneo je AP.

Potezi koji će Hant i njegov novi šef budu vukli biće pod budnim okom kako stručne javnosti tako i britanskih glasača.

Vlada je već obećala da će potrošiti oko 60 milijardi funti kako bi ublažila efekte visokih cena energenata za domove i preduzeća, a pozivi na povećanje socijalnih davanja sve su glasnija, objavila je američka agencija.

Nezapamćen porast cena namirnica doveo je i do osetnog pada u maloprodajnom sektoru. Najnaglašeniji je pad prodaje u supermarketima, koji je dostigao čak 1,8 odsto u septembru, piše u istraživanju Kancelarije za nacionalne statistike.

"Poslednjih meseci supermarketi naglašavaju da primećuju pad količine prodate robe zbog rasta cena hrane", istakli su u ovoj kancelariji.

Stopa inflacije maloprodajnih cena dostigao je 12,6 odsto u septembru, u poređenju sa 4,9 odsto u istom mesecu prošle godine.

Zaduživanje vlade u septembru dostiglo je čak 20 milijardi funti, što je oko 2,2 milijarde više u odnosu na isti mesec prošle godine i oko pet milijardi više od procena nezavisne Kancelarije za budžetsku odgovornost objavljenih u martu ove godine.

Hant je najavio da će vlada morati da poveća poreze i smanji troškove kako bi povratila poverenje u javne finansije, ali je odbio da precizira na čemu će se tačno štedeti pre nego što bude izložio svoj ekonomski plan parlamentu 31. oktobra.

image