Svet

Žozep Borelj preti: Nema neutralnosti, stav prema Rusiji i Kini odrediće odnos EU

EU mora usvojiti "strukturalni pristup" politici kada su u pitanju zemlje koje "nemaju isti pogled na svet kao i mi" i ne žele da se svrstavaju u bilo koji od postojećih tabora, ocenio je Borelj
Žozep Borelj preti: Nema neutralnosti, stav prema Rusiji i Kini odrediće odnos EUwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Evropska unija namerava da svoje odnose sa drugim zemljama odredi na osnovu stava tih zemalja prema Rusiji i Kini, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je tokom konferencije za novinare u Briselu naglasio da EU mora da poveća svoje bilateralne angažmane sa "trećim zemljama" i predstavi plan koji "prevazilazi svakodnevno upravljanje krizom".

On je takođe je istakao potrebu za suprotstavljanjem "ruskom narativu" u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Evropski infrastrukturni investicioni projekat "Globalne kapije" predstavlja medijum za saradnju sa zemljama u vreme kada je svet podeljen "dva različita ekosistema tehnološkog razvoja", od kojih svaki pokušava da pridobije ljude na svoju stranu, ocenio je Borelj.

EU mora da usvoji "strukturalni pristup" politici po pitanju zemalja koje "nemaju isti pogled na svet kao i mi" i ne žele da se svrstavaju u bilo koji od postojećih tabora, dodao je on.

Kako ocenjuje šef EU diplomatije, te zemlje "moraju zauzeti stav u pogledu rata u Ukrajini i rastućom ulogom Kine" u svetskim geopolitičkim odnosima.

Borelj odbacio predloge za mir u Ukrajini

Borelj je takođe odbacio predloge za mirno rešenje sukoba za koje su se Kina i Brazil zalagali u poslednje vreme, ustvrdivši da oni "poistovećuju žrtvu i agresora."

Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva sugerisao je da SAD i njihovi američki saveznici "podstiču rat" u Ukrajini naoružavajući kijevski režim.

Njegov plan za mirovne pregovore pohvalio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prošle nedelje, dok je Bela kuća optužila brazilskog predsednika da "papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu ne gledajući činjenice."

image
VV inauguration
banner