Svet

Gejts: Četbotovi će podučavati decu da čitaju i pišu za manje od dve godine

Veštačka inteligencija će razviti takve performanse da će postati poput ljudi učitelja, rekao je američki milijarder
Gejts: Četbotovi će podučavati decu da čitaju i pišu za manje od dve godine© Yoshio Tsunoda/AFLO

Veštačka inteligencija, odnosno "AI četbotovi", mogli bi u narednih 18 meseci da se koriste kako bi pomogli deci da poboljšaju čitanje i pisanja, ocenio je suosnivač kompanije "Majkrosoft" Bil Gejts.

Na samitu u San Dijegu, Gejts je objasnio da će "veštačka inteligencija razviti takve performanse da će četbotovi postati učitelji koji su jednako dobri kao i ljudski nastavnici".

Četbotovi, poput četvrtog izdanja softvera "Open AI" - Čet GPT ili Guglovog "Barda", brzo su razvijeni u poslednjih nekoliko meseci i sada, kako su pokazali pojedini standardizovani testovi, mogu da pariraju ljudskoj inteligenciji. 

"Podučavanje veština pisanja bilo je teško za računare, jer im nedostaje kognitivna sposobnost da ponavljaju ljudske misaone procese", rekao je Gejts.

Kolumnista "Njujork Tajmsa" Kevin Rouz je već koristio Čet GPT, da bi poboljšao svoj stil pisanja, zahvaljujući sposobnosti veštačke inteligencije da brzo pretražuje onlajn vodiče.

Profesori su bili impresionirani sposobnošću četbotova da sumiraju i daju povratne informacije o tekstu, kao i da sastave čitave eseje.

Tehnologija, ipak, mora da se poboljša pre nego što oni postanu sposobni tutori, a prema rečima Gejtsa, veštačka inteligencija mora da postane bolja u čitanju i rekreiranju ljudskog jezika, kako bi bila u stanju da kvalitetnije motiviše učenike.

Iako se čini iznenađujuće da se od četbotova očekuje da budu izvrsni u čitanju i pisanju a ne u matematici, ova druga opcija se često koristi za razvoj AI tehnologije, jer četbotovi imaju poteškoća sa matematičkim proračunima.

"Ako rešena matematička jednačina postoji u skupovima podataka na kojima je četbot treniran, onda može da da odgovore. Međutim, izračunavanje sopstvenog rešenja je složenije i zahteva poboljšane sposobnosti rasuđivanja", objasnio je Gejts.

Američki milijarder je uveren je da će tehnologija uznapredovati u naredne dve godine i veruje da bi mogla da pomogne da privatno podučavanje bude dostupno širokom spektru učenika, koji ne bi mogli da priušte privatne časove.

Dok neke besplatne verzije četbotova već postoje, Gejts očekuje da će naprednije verzije biti dostupne uz određenu naknadu, koja bi opet bila pristupačnija od podučavanja jedan na jedan.

image