Svet

"Volstrit džornal": Amerikanci u strahu od sukoba sa Rusijom u Siriji

Sirija je jedno mesto gde je moguće direktno izazivanje sukoba ruskih i američkih snaga, piše "Volstrit džornal"
"Volstrit džornal": Amerikanci u strahu od sukoba sa Rusijom u Siriji© Tanjug/Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Američki zvaničnici optužili su Rusiju da su njeni vojni avioni tokom protekla dva meseca više puta prekršili sporazume sa SAD, jer su leteli blizu američkih vojnih lovaca iznad Sirije i iznad američkih snaga u toj zemlji, objavio je "Volstrit džornal".

"Krajnje je vreme da vidimo da smo napravili pogrešnu procenu", rekao je general-potpukovnik vazduhoplovnih snaga Aleksus Grinkevič, koji nadgleda američke vojne operacije na nebu iznad Sirije i 20 drugih zemalja na Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji, kao šef Centralne komande vazdušnih snaga SAD.

"To pokazuje slom profesionalizma kakav nikada nisam video u ruskom vazduhoplovstvu", rekao je on.

Skoro deceniju SAD i Rusija su u neprijateljskom odnosu u Siriji, jer podržavaju suprotstavljene strane u građanskom ratu u zemlji.

Dok su ruske snage pružile podršku sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, Pentagon je naoružavao suprotnu stranu u građanskom sukobu.

Američka vojska i dalje ima oko 900 pripadnika snaga koje rade u malim bazama u Siriji, uključujući jednu na jugu zemlje, koja je više puta bila na meti bespilotnih letelica i raketa koje su u tom području lansirali militanti koje podržava Iran, piše "Volstrit džornal".

SAD i Rusija su se saglasile sa nizom pravila kojima bi se izbegla direktna konfrontacija u Siriji. Dve zemlje su uspostavile specijalnu telefonsku liniju koju koriste kako bi osigurale da ne dođe do pogrešnih proračuna, kada izvode vojne operacije u Siriji.

General Grinkevič tvrdi da su ruske snage od 1. marta prekršile sporazum više od 60 puta. Ruski avioni, za koje se očekuje da će ostati najmanje tri nautičke milje od američkih aviona, leteli su na udaljenosti od 500 stopa od američkih pilota najmanje dva puta poslednjih nedelja, rekao je on.

Najviše zabrinjava, rekao je general Grinkevič, da su naoružani ruski avioni nadleteli američke snage u južnoj Siriji više od dvadeset puta od početka prošlog meseca. Ove nedelje, rekao je on, ruski mlazni lovci, bombarderi i dronovi nadleteli su bazu, poznatu kao Al Tanf.

Ruske snage su od prošle godine pojačale agresivno ponašanje u blizini američkih snaga. U junu, Rusija je pokrenula vazdušne napade u blizini Al Tanfa, gde američke trupe imaju misiju obuka i savetovanja sa lokalnim borcima kako bi sprečili ponovno oživljavanje Islamske države. Rusija je obavestila SAD o udarima preko linije  koja je uspostavljena da bi se izbegli direktni sukobi, ali su američki zvaničnici te napade opisali kao uznemiravanje njenih snaga.

Strahovi od smrtonosne konfrontacije su se povećali prošlog meseca, kada je ruski lovac oštetio američki dron koji je leteo iznad Crnog mora, što je dovelo do njegovog pada. SAD su objavile video snimak incidenta, a Moskva je saopštila da njen avion nikada nije dodirnuo američki dron i nazvala incident provokacijom.

General Grinkevič je za incident na Crnom moru rekao da je potez koji bi mogao da podstakne pilote u Siriji da oponašaju incident. "Ako vidite da vaši prijatelji dobijaju medalju, počnete da mislite da je to ono što morate da uradite", rekao je on.

Kako piše "Volstrit džornal", Sirija je mesto, u kojem je moguće direktno izazivanje sukoba ruskih i američkih snaga.

image