Svet

Šef saudijske diplomatije: Izolacija Sirije ne daje rezultate, potreban je dijalog

Potreban novi pristup za rešavanje humanitarnih problema u Siriji, izjavio šef saudijske diplomatije
Šef saudijske diplomatije: Izolacija Sirije ne daje rezultate, potreban je dijalog© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan el Saud rekao je da se u arapskom svetu stvara konsenzus oko toga da izolacija Sirije ne daje rezultate, kao i da će "u nekom trenutku" dijalog sa Damaskom biti neophodan kako bi se rešili humanitarni problemi, uključujući i povratak izbeglica.

Izjave saudijskog ministra spoljnih poslova predstavljaju otklon od politike koju je ta monarhija vodila prema Siriji tokom poslednjih 12 godina, kada je Rijad u građanskom ratu podržavao pobunjenike protiv predsednika Bašara el Asada.

"Videćete da konsenzus raste ne samo među državama članicama Zalivskog saveta za saradnju, već i u čitavom arapskom svetu", rekao je saudijski ministar, prenosi Rojters.

On je rekao i da je, bez jasnog puta ka ispunjenju "maksimalističkih ciljeva", potrebno formulisati "novi pristup" kako bi se rešili problemi sirijskih izbeglica u okolnim državama i kako bi se umanjile patnje lokalnog stanovništva, pogotovo nakon razornog zemljotresa koji je početkom meseca pogodio tu državu.

"To će u nekom trenutku morati da se dogodi kroz dijalog sa vladom u Damasku, na način koji bi doveo do rešenja makar nekih najznačajnijih, pre svega humanitarnih pitanja", rekao je on.

Na pitanje novinara da li planira da poseti Damask, kao što su to nedavno uradili šefovi diplomatija Jordana i Sirije, Fejsal el Saud je rekao da ne želi da komentariše glasine.

Rijad je nedavno poslao humanitarnu pomoć i na teritoriju pod kontrolom vlade u Damasku, nakon što je u prvi mah to učinio samo u delu Sirije koji kontrolišu pobunjenici.

Nakon što su zapadne zemlje odbile da pruže humanitarnu pomoć Siriji, predsednik Asad se okrenuo arapskim zemljama koje su poslednjih godina normalizovale odnos sa njegovom vladom, pre svega Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Druge arapske zemlje su, ipak, ostale rezervisane po pitanju saradnje sa zvaničnim sirijskim vlastima, pre svega iz straha od američkih sankcija.

Ministar spoljnih poslova Kuvajta rekao je za Rojters da njenoga zemlja neće sarađivati sa Damaskom, a da će humanitarnu pomoć slati isključivo preko humanitarnih organizacija i Turske.

Na pitanje novinara da li će se to uskoro promeniti, ministar Šejk Salem al-Sabah je rekao da promena u ovom trenutku neće biti.

Sirija se već deset godina nalazi pod sankcijama Zapada i drugih arapskih zemalja, a predsednik Bašar el Asad se u borbi protiv pobunjenika i Islamske Države oslanjao na pomoć Rusije i Irana.

image