Svet

Vašington "zaratio" protiv poluautomatskih puški: Zabranu prodaje oružja dočekali naoružani

Proizvodnja, uvoz, distribucija i prodaja jurišnog oružja sada je nelegalna u deset američkih država
Vašington "zaratio" protiv poluautomatskih puški: Zabranu prodaje oružja dočekali naoružani© Spencer Platt

Vašington je postao deseta američka država koja je zabranila prodaju jurišnog oružja, uključujući i automatske puške AR-15 koja se "pročula" zbog nekih od najubitačnijih masovnih pucnjava u SAD.

Guverner Džej Insli potpisao je nacrt zakona koji zabranjuje "proizvodnju, uvoz, distribuciju, prodaju i nuđenje na prodaju jurišnog oružja" i navodi desetine specifičnog vatrenog oružja koje potpada pod zabranu, uključujući AR-15, AK-47, M16 i M4.

Zabranjena je i oprema koja neko oružje može unaprediti u jurišno, ali i svako poluautomatsko oružje kraće od 30 inča.

"Oružje za napad nema drugu svrhu osim za masovno ubijanje. Njihova jedina svrha je da ubijaju ljude što je brže moguće i u što većem broju", rekao je Insli u glavnom gradu države u utorak, a preneo "Vašington post".

Jurišno oružje, koje zakon opisuje kao "civilne verzije oružja stvorenog za vojsku" i koje je "dizajnirano da brzo ubija ljude", dugo je bilo u centru debate o tome kako sprečiti oružano nasilje, posebno ono u kome se koristi AR-15 koja je potezana u masovnim ubistvima u Njutaunu, Konektonu, Parklandu, na Floridi…

Izveštaj iz 2019. koji se bavi masovnim pucnjavama otkrio je da su jurišne puške krive u više od 85 odsto smrtnih slučajeva.

Ova odluka Vašingtona nije naročito zdušno prihvaćena u javnosti, a njeni protivnici žale se da su prekršena prava građana koji poštuju zakon, kao i da se na ovaj način kriminalizuje "uobičajeno i važno sredstvo samoodbrane, moderna poluautomatska puška" i stavlja "politika ispred ustavnih prava".

Koliko Amerikanci vole da spavaju sa sačmarama pod jastukom možda najbolje pokazuje tekst "Vajsa" koji otkriva da je, od kako je zakon o zabrani prodaje jurišnog oružja najavljen, procvetala njegova prodaja.

Novim aktom, naime, zabranjuje se kupovina novog naoružanja, ali on, međutim, ne "kači" stanovnike Vašingtona koji su bili "militarizovani" u trenutku njegovog donošenja. Zato su, mnogi, hteli da se obezbede dok je to legalno.

Kalifornija, Nju Džersi, Konektikat, Merilend, Masačusets i Njujork, doneli su svoje verzije ovog zakona između 1990. i 2000. godine. 

Savezna vlada donela je zabranu (koja je i stvorila federalnu definiciju poluautomatskog jurišnog oružja) 1994. godine, ali je ona istekla još pod Bušovom administracijom.

"Od njenog isteka, broj komada oružja u stilu AR-15 među civilima je je skočio: do 2022. je, prema Nacionalnoj fondaciji za streljaštvo, u opticaju bilo 24 miliona primeraka", naveo je "Vajs".

image