Svet

Nova masovna pucnjava u Americi: Kad umesto zvečke dvogodišnjaci dobijaju puške

U napadu u Alabami stradalo je četvoro tinejdžera, Bajden pita "dokle smo došli", a guvernerka Dakote se hvali naoružanom dvogodišnjom unukom
Nova masovna pucnjava u Americi: Kad umesto zvečke dvogodišnjaci dobijaju puškeGetty © Brandon Bell

Četiri osobe su poginule, a 28 je povređeno u pucnjavi na rođendanu tinejdžera u Alabami.

Većina žrtava su tinejdžeri, a policija je izvestila o "različitim povredama". Najmanje 15 njih je zadobilo prostrelne rane, a za devetoro se veruje da su u kritičnom stanju.

"Dokle je došao naš narod kada deca ne mogu bez straha da prisustvuju rođendanu?", upitao se američki predsednik Džozef Bajden, prenosi Rojters.

On je porast nasilja vatrenim oružjem u SAD nazvao "nečuvenim i neprihvatljivim" i pozvao američki Kongres da usvoji zakone kojima bi proizvođače vatrenog oružja učinio odgovornijim, zabranio jurišno oružje i magacine za municiju velikog kapaciteta i zahtevao bezbedno skladištenje vatrenog oružja i provere prošlosti kod prodaje oružja.

Dokle su Amerikanci došli možda najbolje pokazuje izjava guvernerke Južne Dakote Kristi Lin Noem, koja se kandiduje za potpredsednika SAD.

Ona je, naime, ponosna baka dvogodišnje unuke koja, (umesto laže i zvečke), već ima svoje vatreno oružje.

"Želim da vas uverim da ona već ima sačmaricu, već ima pušku, a ima i malog ponija po imenu Šljokica", navela je Lin Noem prošlog petka na forumu Nacionalnog streljačkog saveza održanom u Indijani.

Guvernerka je, da pokaže svoju privrženost ubojitim sredstvima, potpisala tada i izvršnu naredbu koja nastoji da "zaštiti prava 2. amandmana na Ustav SAD, koji štiti slobodno nošenje oružja stanovnika Južne Dakote".

Bajden je, inače, oružano nasilje opisao kao "glavnog ubicu dece" u SAD, upozoravajući na povećanje broja žrtava.

Prema podacima grupe "Arhiva oružanog nasilja", od početka 2023. godine u SAD je zabeleženo više od 160 pucnjava i 15 masovnih pucnjava (sa četiri ili više ranjenih ili ubijenih osoba).

Ovakva statistika možda i ne iznenađuje, budući da Amerika važi za zemlju u čijim je pojedinim državama lakše nabaviti pušku, nego flašu piva.

image