Svet

Lula sa Sančezom u Madridu: Rat se mora zaustaviti, pregovori se loše vode

Brazilski lider optužio Savet bezbednosti UN-a da su "najveći prodavci oružja na svetu, kao i najvažniji učesnici rata"
Lula sa Sančezom u Madridu: Rat se mora zaustaviti, pregovori se loše vodewww.globallookpress.com © JesÃ�S HellÃ�N/Keystone Press Agency

Španski premijer Pedro Sančez sastao se danas sa brazilskim kolegom Lulom da Silvom u Madridu. Sančez, koji je izrazio podršku Luli na izborima 2022. godine, zahvalio je brazilskom predsedniku na "umešanosti" u sukob i "zainteresovanosti da promoviše grupu zemalja posrednica za postizanje mira".

"Brazil je nedostajao ovih godina", rekao je španski predsednik, nakon što su odnosi dve zemlje zahladneli tokom četiri godine vladavine desnice Žaira Bolsonara.

Sančez je govorio o važnosti uključivanja svih zemalja u "postizanje pravednog i istinskog mira u Ukrajini".

"Beskorisno je govoriti ko je u pravu, a ko nije. Rat se mora zaustaviti, jer ne možemo razgovarati dok sukob ne prestane", rekao je lider Brazila.

On je precizirao da Rusi i Ukrajinci koji moraju da odluče čiji je Krim i da nije na njemu da odlučuje čije je to poluostrvo.

"Kada sednete za pregovarački sto, možete da razgovarate o bilo čemu, čak i o Krimu. Ali o tome moraju da razgovaraju Rusi i Ukrajinci", poručio je.

Lula je optužio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da su najveći "prodavci oružja na svetu, kao i najvažniji učesnici rata". On je naveo da se geopolitika promenila, kao i da je od vitalnog značaja "izgraditi novi međunarodni mehanizam koji može da radi različite stvari".

Brazilski lider je naveo da razume "ulogu Evropske unije čije se zemlje graniče sa Rusijom" i dodao da je Brazil više od 14.000 kilometara udaljen.

"Svi smo protiv rata koji je već počeo. Mislim da je način na koji se vode pregovori pogrešan. Oprostite UN, ali mogli ste sazvati neke vanredne sednice poput zemalja članica da bi razgovarale o ratu. Zašto to niste učinili?", kazao je.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se pronađe grupa ljudi koja je spremna da zaustavi rat, da postoje dve zemlje u sukobu koje govore da nijedna neće popustiti, kao i da je očigledno da je potrebna intervencija prijateljskih zemalja.

Lula je naglasio da njegov glavni savetnik za međunarodna pitanja Selso Amorim planira uskoro da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

"Videćemo da li smo sposobni da organizujemo moguće pregovore da zaustavimo sukob Brazil ne želi da uđe u rat, želi da uđe u zonu mira kako bi se rešio sukob", istakao je.

Brazilski predsednik je potom otišao u Kraljevsku palatu, gde će se sastati sa kraljem Filipom Šestim, koji je u januaru posetio Brazil kako bi učestvovao na inauguraciji levičara.

image