Svet

Lula će predložiti osnivanje "mirovnog kluba" za rešenje sukoba u Ukrajini

"Predsednik je toliko puta rekao da čuje mnogo o ratu, a vrlo malo reči o miru. Zainteresovan je za mirovne razgovore", izjavio je brazilski ministar spoljnih poslova za "Fajnenšel tajms"
Lula će predložiti osnivanje "mirovnog kluba" za rešenje sukoba u UkrajiniGetty © Alexandre Schneider/Getty Images

Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva će tokom svoje predstojeće posete Kini predložiti formiranje "mirovnog kluba" uz učešće Kine, koji bi posredovao u mirnom razrešenju sukoba u Ukrajini.

"Veoma smo zainteresovani da promovišemo ili pomognemo u stvaranju neke vrste sastanka koji bi doveo do mirovnog procesa", rekao je Mauro Vieira, brazilski ministar spoljnih poslova u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

"Predsednik je toliko puta rekao da čuje mnogo o ratu, a vrlo malo reči o miru. Zainteresovan je za mirovne razgovore", dodao je Vieira.

Lula je ranije ove godine rekao da će zastupati ideju o grupi zemalja posrednika, istakavši da je "vreme da se Kina umeša."

Prema rečima ministra spoljnih poslova, poseta Lule da Silve Kini predstavlja povratak Brazila proaktivnijoj spoljnoj politici.

Raste interesovanje za kineski predlog

Lula će otputovati u Kinu u nedelju, pošto je njegovo putovanje odloženo za jedan dan zbog bolesti. On će se sastati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom u Pekingu početkom sledeće nedelje.

On je takođe podsetio na istoriju te zemlje kao nesvrstane demokratije, i na njeno učešće u međunarodnim telima kao što je BRIKS.

Lulin odlazak u Kinu ukazuje na to da zainteresovanost za kineski plan za rešenje sukoba postoji, iako su ga zapadni lideri kritikovali sa obrazloženjem da favorizuje rusku stranu. 

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će sledeće nedelje otputovati u Kinu da razgovara sa Sijem o kineskom mirovnom predlogu.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je najavio da će boraviti u poseti Kini početkom Aprila kako bi podstakao Peking da učestvuje u okončanju sukoba, preneo je danas "Blumberg".

image