Svet

Kraj je blizu? Investitori se nadaju da su kamatne stope u SAD blizu vrhunca

Pojedini investitori u SAD nadaju se da će centralna banka uskoro prekinuti sa podizanjem kamatnih stopa
Kraj je blizu? Investitori se nadaju da su kamatne stope u SAD blizu vrhunca© Unsplash

Neki investitori veruju da su kamatne stope Ministarstva finansija SAD blizu svog vrhunca, dok Federalne rezerve nastavljaju sa svojim pokušajima da ukrote najgoru inflaciju u decenijama.

Kamatne stope Feda su na najvišem nivou od globalne krize 2008. godine, što kod mnogih izaziva strah da će centralna banka morati još agresivnije da podigne stope kako bi snizili potrošačke cene.

Ipak, neki investitori smatraju da će Fed usporiti tempo podizanja kamatnih stopa kako inflacija bude padala ili ako ekonomija upadne u recesiju.

Glavni globalni strateg kompanije "Niko aset menadžment" Džon Vejl, očekuje da će Fed povećati kamatne stope za ukupno 150 baznih poena u naredna dva meseca, a zatim početi da smanjuje stope u prvoj polovini sledeće godine.

"Ova prognoza je blaga nakon januarske, što bi trebalo da pruži veliko olakšanje za tržišta akcija i obveznica“, rekao je on agenciji Rojters.

Drugi misle da će veće kamatne stope uskoro početi da privlače nazad investitore.

Ekonomski savetnik u američkom gigantu obveznica "Pimko", Hoakim Fels naveo je nedavno da su tržišta već odredila buduća povećanja kamatnih stopa i da su apsolutni skokovi "mnogo privlačniji nego što su bili već duže vreme".

Među onima koji očekuje da će uskoro uslediti vrhunac podizanja kamatnih stopa je i izvršni direktor finansijske kompanije "Dabl lajn kapital" Džefri Gundal koji je naveo da postoje znaci "iscrpljenosti" od podizanja kamatnih stopa i da bi do kraja godine taj trend trebalo da se završi.

Postoje i investitori koji nisu toliko uvereni da je "kraj blizu", navodeći kao primer fokusiranost Feda da po svaku cenu snizi potrošačke cene koje su se pokazale daleko tvrdoglavijim nego što su mnogi očekivali ove godine.

"Sa inflacijom koja je tako visoka i još uvek raste, bilo bi pogrešno pretpostaviti da će se centralne banke okrenuti ka ublažavanju ako se nešto zaista pokvari“, napisali su stratezi istraživačke kompanije BofA.

"U zavisnosti od toga gde se nalaze u svom ciklusu zatezanja, možda neće ni zastati", upozorili su oni.

Fed je do sada ove godine povećao kamatne stope za 300 baznih poena.

Trgovci fjučersima Fed fondova daju 95 odsto šanse da će na narednom sastanku centralne banke, stope biti povećae od 75 baznih poena, pri čemu se stavovi predsednika Feda Džeroma Pauela o inflaciji i ekonomiji vide kao sledeći potencijalni katalizator kretanja kamatnih stopa.

image