Svet

Lula da Silva: Odbio sam Šolca kada je tražio da rakete šaljem u Ukrajinu

Brazilski predsednik je kazao da želi da razgovara sa onim zemljama koji nisu povezani ni na koji način sa sukobom u Ukrajini, te da se zalaže za mir
Lula da Silva: Odbio sam Šolca kada je tražio da rakete šaljem u Ukrajinuwww.globallookpress.com © Lucio Tavora

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je da mu je nemački kancelar Olaf Šolc prilikom posete Brazilu tražio da ta zemlja pošalje Ukrajini tenkovske rakete kupljene od Nemačke.

"Rekao sam Šolcu da ih neću poslati, jer ako se neka raketa lansira, a Rusija sazna da ju je Brazil poslao, Brazil ulazi u rat. A kad uđeš u rat, ne možeš da pričaš o miru", rekao je Lula da Silva za španski "Pais".

On je kazao da želi da razgovara sa onim zemljama koji nisu povezani ni na koji način sa sukobom u Ukrajini, te da se zalaže za mir.

"Jer ako ne razgovaramo o miru, ratu nema kraja. Putin veruje da je u pravu, a Zelenski ima pravo da se brani. Pa ko će onda okončati rat? Zabrinut sam što je ovaj rat povezan sa izbornim političkim interesima. To se već dešava drugi put u svetu i mislim da nije fer da se vodi rat a da niko ne gradi mir", kaže brazilski predsednik.

Prema njegovim rečima, ne zna šta će ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prihvatiti kao dogovor.

"Putin sigurno neće želeti da se NATO smesti na njegovim granicama, a Zelenski sigurno neće želeti da drugi ostanu unutar Ukrajine. Samo oni spolja mogu da pomognu da se izgradi inženjering za zaustavljanje ovog rata", tvrdi Lula da Silva.

Brazilski predsednik smatra da je dogovor moguć, pozivajući se na primer formiranja Evropske unije uprkos što su članice bile suprotstavljene u Drugom svetskom ratu.

On je kritikovao Ujedinjene nacije, navodeći da ta organizacija ima političko uređenje iz 1945. godine, a geopolitika iz tog vremena više ne postoji.

Lula da Silva kaže niko osim njega ne priča o miru, te da je neophodno da se se održi sastanak kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

"Sledeće nedelje ću razgovarati sa Makronom i sa drugim predsednicima da pokušam da pronađem ovaj mir. Već imamo rat protiv ekstremne desnice u svetu, vratio se fašizam, vratio se nacizam. Ne možemo ponovo da imamo rat u Evropi. Nije valjda da ništa nismo naučili iz Prvog svetskog rata ili Drugog. Što više mira budemo imali, svet će biti produktivniji i pravedniji. To je teza koju ću nastaviti da branim", kaže brazilski predsednik.

image