Svet

Šolc: Ukrajini hitno obezbediti municiju

Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu "politički, finansijski, humanitarno i oružjem sve dok je to potrebno, rekao je nemački kancelar"
Šolc: Ukrajini hitno obezbediti municijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Jean MW

Nemački kancelar Olaf Šolc je, tokom govora u Bundestagu, istakao da od lidera EU očekuje da preduzmu dalje korake u snabdevanju Ukrajine municijom.

Šolc je naglasio da bi njihov cilj trebalo da bude "ostvarivanje još boljeg, kontinuiranog snabdevanja" municijom, dodajući da je Nemačka spremna da "otvori svoje projekte nabavke za druge zemlje članice".

"Nemačka će zajedno sa svojim evropskim partnerima obezbediti da Ukrajina i dalje bude snabdevana oružjem i opremom kako bi istrajala u svojoj odbrani", rekao je nemački kancelar tokom predstavljanja izveštaja uoči sastanka na samitu Saveta Evropske unije sledeće nedelje u Briselu, prenosi "Dojče vele".

Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu "politički, finansijski, humanitarno i oružjem sve dok je to potrebno", naglasio je on, napominjući da je Berlin do sada doprineo sa ukupno 18 milijardi evra, odnosno 19 milijardi dolara podrške Ukrajini.

"EU će, takođe, nastaviti da sprovodi sankcije protiv Rusije i obezbediće da se te sankcije ne izbegavaju preko trećih zemalja", rekao je on i dodao da će gradovi i opštine učestvovati u zbrinjavanju izbeglica iz Ukrajine.

Lideri 27 država članica evropskog bloka trebalo bi da se sastanu 23. i 24. marta kako bi razgovarali o daljoj podršci Kijevu, kao i o evropskim ekonomskim i energetskim pitanjima.

Šolc je rekao da će nastojati da ojača jedinstveno tržište i konkurentnost u EU kroz niz reformi o kojima će se razgovarati sledeće nedelje u Briselu, pre svega tržište kapitala i bankarskog sektora.

"Konkurentnost je preduslov za ekonomski uspeh i budućnost Evrope kao geopolitičkog aktera", zaključio je Šolc. 

image