Svet

Kulturni rat u Americi: Transdžender kongresmenu iz Montane zabranjeno učešće na sednicama

Sve veći jaz između konzervativnih i "progresivnih" snaga u Sjedinjenim Državama
Kulturni rat u Americi: Transdžender kongresmenu iz Montane zabranjeno učešće na sednicama© Printscreen/Reuters

Kongresmeni u američkoj državi Montana zabranili su svom transrodnom kolegi da prisustvuje sednicama Predstavničkog doma s tim da mu (joj) neće biti uskraćeno da glasa, što je nemački "Špigl" ocenio kao poslednji u nizu poteza u borbi američkih konzervativaca protiv prava kvir osoba u SAD.

Kongresmen(ka) Zoi Zefir je, naime, za vreme debate o zakonu koji zabranjuje hormonsku terapiju promene pola i operacije transrodnih maloletnika rekao da oni koji se zalažu za takvu zabranu imaju "krv na rukama" imajući u vidu da su pojedine studije ukazale da takve terapije smanjuju rizik od samoubistva među transrodnim adolescentima.

Kongresmeni su se složili da je ovom izjavom narušen moral skupštinskog veća, što je pak dovelo do odluke da mu/joj se do kraja zasedanja Doma zabrani prisustvo istom.

Inače, više od deset američkih država u kojima je vlast u rukama republikanaca zabranilo je potpuno ili delimično terapiju promene pola za adolescente. Imajući u vidu da su mnoge zabrana donete poslednjih meseci, evidentan je sve veći jaz između konzervativnih i progresivnih snaga u Sjedinjenim Državama. 

Treba pomenuti da su podaci zasnovani na "Galupovoj" anketi pokazali da je 86 odsto ispitanih odraslih osoba u SAD heteroseksualnog opredeljenja, 7,2 odsto su LGBT+, ostali anketirani nisu hteli da se izjasne o ovom pitanju.

Međutim, u Generaciji Z (rođeni između 1997. i 2004) skoro svaka peta osoba identifikuje se kao LGBT+.

image