Svet

Lovci F-16 u Ukrajini bi bili "glineni golubovi" za ruske rakete

Dok kijevski zvaničnici ne odustaju od svojih zahteva za slanjem savremenih aviona, stručnjaci sumnjaju u njihovu efikasnost
Lovci F-16 u Ukrajini bi bili "glineni golubovi" za ruske raketeGetty © Omar Marques

Ukrajina nastavlja da zahteva isporuku američkih lovaca F-16, ali zapadni političari i analitičari i dalje su skeptični.

Pored straha od potencijalne eskalacije sukoba sa Rusijom, mnogi od njih strahuju da bi ti avioni mogli da budu "glineni golubovi" za ruske rakete.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nedavno je ponovio zahtev za slanjem lovaca F-16, tvrdeći da je to "najmudrija dugoročna investicija u evropsku bezbednost".

Ipak, jedan stručnjak za vazduhoplovno ratovanje rekao je da ukoliko Ukrajina i bude dobila te avione, oni verovatno neće dugo izdržati. Tim avionima su potrebne specifične vojne baze koje bi Rusija, ukoliko ih locira, lako mogla da uništi.

Stručnjak u britanskom tink-tenku RUSI Džastin Bronk rekao je da su avionima F-16 neophodne čiste i dobro održavane baze, pošto njegovi moćni motori "usisavaju sve što se nađe na zemlji ispod njega".

Ukrajinske vojne baze jednostavno nemaju kapaciteta za čuvanje tih aviona, objašnjava on. Njihova rekonstrukcija bila bi izuzetno skupa i trajala bi predugo.

Bronk je dodao i da, ukoliko bi Rusija otkrila gde se nalaze hangari sa avionima F-16, ona bi lako mogla da ih uništi raketama dugog dometa čak i pre nego što polete.

"Sve Ukrajinske baze su u dometu, zato što je čitava Ukrajina u dometu ruskih krstarećih raketa", rekao je britanski stručnjak.

Nekadašnji pilot u američkoj avijaciji Jahara Matisek rekao je za "Jurežn tajms" da bi "u vazdušnom sukobu F-16 bio opak protivnik ruskoj avijaciji", ali da je njegovo održavanje izuzetno komplikovano i da samim tim nije najbolji izbor za Ukrajinu.

Kijevski zvaničnici, ipak, ne odustaju od svojih zahteva, a nekoliko NATO zemalja, među kojima je i Danska, razmatraju da im ih i pošalju. SAD za sada "zvanično ne razmatraju tu opciju".

Ukrajinci, s druge strane, tvrde da imaju neophodnu infrastrukturu za održavanje tih aviona.

"Nema nikakvih problema sa infrastrukturom. Američka avijacija je i ranije sletala ovde, uključujući i avione F-15 i F-16", rekao je portparol ukrajinske avijacije Jurij Ignjat.

Oficir ukrajinskog vazduhoplovstva Sergej Holubcov rekao je da bi "ukrajinski piloti mogli da nauče da koriste te avione za samo šest meseci".

Kada su Poljska i Slovačka najavile da će Kijevu poslati svoje lovce MiG-29, Rusija je zapretila da će uništiti sve avione koje NATO države isporuče Ukrajini.

image