Svet

"Volstrit džornal" poručio posle bruke u Pentagonu: Amerika obavezna da isporuči F-16 Kijevu

Uz gubitak poverenja saveznika, glavni problem poverljivih podataka koji su procurili u javnost je, smatraju američki mediji, što su otkrili koliko je ranjiva ukrajinska PVO
"Volstrit džornal" poručio posle bruke u Pentagonu: Amerika obavezna da isporuči F-16 KijevuGetty © Alex Wong / Staff

Curenje poverljivih američkih dokumenata u vezi sa sukobom u Ukrajini izgleda kao debakl na mnogim nivoima - podrivajući poverenje saveznika u SAD, otkrivajući koliko SAD znaju o ruskim vojnim operacijama i pre svega odajući slabost ukrajinske protivvazdušne odbrane, piše "Volstrit džornal".

Izvor curenja nije poznat, što je samo po sebi zabrinjavajuće. Dokumenti su se prvi put pojavili na društvenim mrežama, a mediji nisu mogli da potvrdi njihovu autentičnost. Ali očigledna uzbuna među američkim zvaničnicima sugeriše da je veliki deo objavljenih obaveštajnih podataka tačan.

Ministarstvo pravde i Pentagon započeli su krivičnu istragu prošle nedelje, podseća uredništvo lista u komentaru.

Curenja su posebno štetna jer otkrivaju tajne američke procene o napretku sukoba u Ukrajini. To nije isto kao i izdati lokaciju kretanja trupa, ali je blizu. Otkrivanje toga koliko SAD znaju o ruskim vojnim planovima moglo bi biti smrtna kazna za izvore u Rusiji, tvrdi list.

Najviše zabrinjava to što je otkriveno da bi ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla biti poražena do maja, što bi Rusiji dalo vazdušnu nadmoć i ogromnu taktičku prednost.

Informacije koje su procurile pokazuju da Ukrajini ponestaje raketa. Ako se protivvazdušna odbrana Kijeva sruši, Rusija će imati slobodu da napadne ukrajinske kopnene trupe i krene da zauzme još ukrajinske teritorije, navode urednici i dodaju da dokumenta daju Rusiji "vitalne obaveštajne podatke koji će zakomplikovati ukrajinske odluke za njenu dugo očekivanu prolećnu ofanzivu".

Posebno su SAD bile suviše spore u isporuci napredne protivvazdušne odbrane Ukrajini, koja je morala da se nosi uglavnom sa starom odbranom iz sovjetske ere, upozorava "Volstrit džornal". Predsednik Džozef Bajden je čekao do decembra da odobri isporuku jedne raketne baterije "patriot" Ukrajini, a druga će doći preko Nemačke. Francuska i Italija šalju svoju verziju "patriota". Ali nijedan od ovih sistema nije raspoređen.

To sada može da ima ozbiljne posledice na bojnom polju, navodi "Volstrit džornal" i poručuje da nakon curenja informacija, SAD imaju još veću obavezu da ubrzaju isporuke zapadne protivvazdušne odbrane i naprednih borbenih aviona kao što su F-16.

U međuvremenu, "Politiko" navodi da se visoki američki zvaničnici sada utrkuju da umire frustrirane i zbunjene saveznike od Evrope preko Bliskog istoka do Kijeva nakon curenja Pentagonovih poverljivih informacija o Ukrajini i drugim globalnim pitanjima.

Nakon što je vest o curenju objavljena prošle nedelje, visoki zvaničnici obaveštajne službe, Stejt departmenta i Pentagona pokušavaju da umire saveznike kojima nije milo što su ih špijunirali, rekla su "Politiku" četiri neimenovana zvaničnika iz SAD i Evrope.

Jedan je rekao da su članovi "Fajv ajz" - obaveštajnog konzorcijuma Sjedinjenih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Novog Zelanda - zatražili objašnjenje Vašingtona, ali ga još nisu dobili. Upiti su poslati Kancelariji direktora Nacionalne obaveštajne službe, Centralnoj obaveštajnoj agenciji i Federalnom istražnom birou.

U međuvremenu, zvaničnici u Londonu, Briselu, Berlinu, Dubaiju i Kijevu ispitivali su Vašington o tome kako su informacije završile na internetu, ko je odgovoran za curenje i šta SAD rade na uklanjanju osetljivih podataka sa društvenih mreža i obezbeđivanju da ne dođe do novog curenja.

Ukrajina je već dugo zabrinuta zbog informacija koje deli sa SAD a koje se šire u javnosti. "Ovaj slučaj je pokazao da su Ukrajinci bili potpuno u pravu u vezi sa tim", rekao je "Politiku" jedan od evropskih zvaničnika. "Amerikanci sada duguju Ukrajincima. Moraju da se izvine i obeštete ih", dodao je zvaničnik.

Saga je dovela odnose SAD sa saveznicima u stanje krize, a glavno pitanje je kako će Vašington ispraviti ono što zvaničnici širom sveta smatraju jednim od najvećih curenja američkih obaveštajnih podataka otkako je "Vikiliks" objavio milione osetljivih dokumenata na internetu od 2006. do 2021.

Problem je naročito nezgodan jer se većina dokumenata fokusira na sukob u Ukrajini, navodi portal.

"Način curenja i sadržaj su veoma neobični", rekao je bivši analitičar američke obaveštajne službe koji se bavio Rusijom. "Ne mogu da se setim da je ikada došlo do ovolikog curenja informacija o ovoliko tema na društvenim mrežama a ne kao što je, recimo, bio slučaj sa Snoudenom čiji su dosijei prvo otišli grupi novinara".

Više od 100 američkih obaveštajnih dokumenata postavljeno je na Diskord, bezbednu aplikaciju za razmenu poruka, već 2. marta i sadržalo je osetljive, poverljive informacije o sukobu u Ukrajini, aktivnostima ruske vojske, Kini i Bliskom istoku. Fotografisani papiri sadržali su strogo poverljive informacije, uključujući i informacije Centralne obaveštajne agencije. Deluje i da su neki menjani, ali se i dalje ne zna u kojoj meri, niti ko ih je menjao, navodi "Politiko".

Dok Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske odbrambene obaveštajne uprave, kaže da curenje podataka "nije veliki problem", drugde u Ukrajini u višim rangovima nacionalne bezbednosti, zvaničnici su ljuti, rekao je jedan od evropskih zvaničnika. Iako informacije koje su procurile neće imati neposredan uticaj na ukrajinske operacije, navodi "Politiko", objavljivanje informacija na internetu se smatra brukom i potencijalnim dugoročnim bezbednosnim problemom za ukrajinske vojne komandante.

image
VV inauguration
banner