Svet

Nemačka otkazuje vojno naoružanje

Nemačka vlada smanjuje izdvajanja za vojsku i otkazuje dogovorene porudžbine zbog rasta inflacije i jačanja dolara, piše "Handelsblat"
Nemačka otkazuje vojno naoružanjewww.globallookpress.com © IMAGO/Rainer Droese

Vlada Nemačke smanjiće ulaganje u vojnu opremu Bundesvera. Mnogi projekti i narudžbine nemačke vojske, posebno za pomorske i vazdušne snage, kao i sistemi koji bi zamenili one isporučene Ukrajini, biće otkazani, saznaje "Handelsblat".

Planirani projekti se otkazuju zbog naglog rasta inflacije i jačanja dolara.

"S obzirom da mnogi projekti traju pet do sedam godina, inflacija ovih dimenzija stvara ozbiljan finansijski problem u realizaciji", rekao je za nemački list izvor upoznat sa postupkom manjeg izdvajanja novca za vojsku.

Planirane kupovine podrazumevaju, između ostalog, nove korvete K130, nove "evrofajtere" i nove samohodne haubice, koji bi trebalo da budu naručeni kao zamena sistema koji su poslati u Ukrajinu, dok će nabavka borbenog aviona F-35 i teškog transportnog helikoptera "Činuk" biti realizovana. U međuvremenu, napredovali su razgovori Berlina sa vladom SAD o kupovini aviona od američkog proizvođača "Lokid Martin".

Bez obzira na taj napredak u razgovoru sa Amerikancima, broj planiranog naoružanja moraće da bude smanjen. Jedan od ključnih razloga za to je što je Nemačka nabavku inicijalno obračunala po kursu dolara za 1,1 evro, rekao je član vladajuće koalicije za "Handelsblat", a jak dolar značajno poskupljuje uvoz iz SAD.

Potreban duplo veći budžet

Svake nedelje smanjuju se i narudžbine druge serije borbenog vozila pešadije "Puma", za koju je ove godine izdvojeno 304 miliona evra. Pored rasta nabavnih cena, skaču i kamate za specijalni fond koji se finansira kreditima: po toj račinici sada je potrebno sedam umesto prvobitnih tri milijarde evra.

Iako ocenjuju da je budžet od 100 milijardi evra veliki, predstavnici vojne industrije smatraju da je nedovoljan. "Da bi se ispunile potrebe Bundesvera potrebno je 200 milijardi evra", rekao je menadžer iz odbrambene industrije koji je želeo da ostane neimenovan.

Ministarstvo odbrane Nemačke je navelo u saopštenju da u saradnji sa Ministarstvom finansija i dalje revidira nacrt ekonomskog plan, a otkazivanje pojedinačnih projekata se ne pominje, prenosi nemački list "Handelsblat".

image