Svet

Japanska vojska nabavlja dronove kamikaze

Ministarstvo Japana razradilo opsežan plan ne bi li nekako uspelo da ojača odbranu udaljenih ostrva
Japanska vojska nabavlja dronove kamikaze© unsplash

Ministarstvo odbrane Japana planira da koristi dronove kako bi ojačalo odbranu udaljenih ostrva. Dronovi bi povećali moć odvraćanja japanske vojske i služili za "samoubilačke" napade u slučaju napada na udaljena japanska ostrva.

Japanski arhipelag, prema proračunima vlasti zemlje, sastoji se od 6.852 ostrva, od kojih Kjušu,Hokaido,Honšu i Široku čine 97% površine države, piše "Džapan tajm".

Ministarstvo odbrane će koristiti dronove američke i izraelske proizvodnje, a planira i domaću proizvodnju.

Ministarstvo je uključilo sredstva za raspoređivanje bespilotnih letelica u svoj budžetski zahtev za fiskalnu 2023, koja u Japanu traje od 1. aprila 2023. do 31. marta 2024. Planira se da se nekoliko stotina bespilotnih letelica rasporedi od fiskalne 2025.

U međuvremenu, uvodi se aktivno raspoređivanje dronova za različite namene u tri ključna dokumenta o nacionalnoj bezbednosti, koji bi trebalo da budu ažurirani tokom ove godine.

Japanska obalska straža, koja obavlja i dužnosti pograničnih službi, već koristi bespilotne letilice "Si gardijan emku-9B" za patroliranje u vodama blizu japanskog kopna

Japan, saveznik SAD, strahuje od vojne moći susednih Severne Koreje, Kine i Rusije.

Kina je izvela velike vojne vežbe oko Tajvana, posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ovom ostrvu početkom avgusta. Reagujući na potonju posetu Pelosijeve Južnoj Koreji, Severna Koreja je ispalila balističku raketu preko Japana u Tihi okean - dovoljno daleko da pogodi američko ostrvo Guam.

Rusija je predvodila multilateralnu vojnu vežbu Vostok 2022 od 1. do 7. septembra u Japanskom i Ohotskom moru. Vostok 2022 je jedna od najvećih vežbi od kraja Hladnog rata, u kojoj je učestvovalo 50.000 vojnika iz 13 zemalja, uključujući Kinu i Indiju. U vežbama je bilo raspoređeno 140 aviona i 60 ratnih brodova. Vežbama je prisustvovala i 31 država posmatrač, uključujući i predstavnike ŠOS-a.

image