Svet

Podaci o britanskoj nuklearnoj podmornici pronađeni u toaletu paba

"HMS Anson" predstavlja vrhunac vojnih sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva i najnapredniju svetsku podmornicu
Podaci o britanskoj nuklearnoj podmornici pronađeni u toaletu pabawww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence

Nacrti torpednog mehanizma za najnoviju podmornicu na nuklearni pogon britanske Kraljevske mornarice pronađeni su na podu toaleta paba u severnoj Engleskoj, preneo je ostrvski list "San".

Podaci u vezi sa jednom od najnaprednijih podmornica britanske mornarice "HMS Anson", vredne 1,3 milijarde funti, navodno su označeni kao "zvanično osetljivi", što znači da je osoba koja je dokumenta "zaboravila" u pabu prekršila niz propisa u vezi s deljenjem informacija van poslovnog okruženja.

Portparol Kraljevske mornarice saopštio je da je pokrenuta istragu o ovom incidentu, ali i da se radi o "generičkim", a ne poverljivim papirima.

"Ovo su generička dokumenta o obuci koja ne sadrže poverljive informacije. Međutim, sve bezbednosne stvari shvatamo izuzetno ozbiljno i istražićemo okolnosti", istakao je on.

Prema pisanju "Sana", dosijei su otkriveni u lučkom gradu Barou in Fernesu u prepunom pabu koji se nalazi nedaleko od brodogradilišta "BAE Sistems".

Mornarica opisuje podmornicu "HMS Anson", koja je u floti od prošle godine, kao "vrhunac  vojnih sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva" i "najnapredniju svetsku podmornicu". "HMS Anson" može da ispaljuju projektile "tomahavk" a u februaru je otplovila u pomorsku bazu "Klajd" u Škotskoj na probe na moru. 

image