Svet

Ilon Mask: Irski zakon o govoru mržnje je "napad na slobodu govora"

Oni koji budu proglašeni krivim za "svaku namernu ili nepromišljenu komunikaciju ili ponašanje koje bi moglo da podstakne nasilje ili mržnju" suočiće se s kaznom zatvora do pet godina
Ilon Mask: Irski zakon o govoru mržnje je "napad na slobodu govora"© Tanjug/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Milijarder i izvršni direktor "Tvitera" Ilon Musk izjavio je da predloženi irski zakon o govoru mržnje zapravo predstavlja "masovni napad na slobodu govora".

Prema predloženom zakonu, irske vlasti će dobiti ovlašćenje da osuđuju ljude za niz krivičnih dela "mržnje", uključujući posedovanje materijala koji bi, ukoliko se proširi, mogao da podstiče mržnju kod drugih.

Isti zakon navodi i da pravosudni sistem može da pretpostavi da osoba koja poseduje takav materijal "mržnje" namerava da ga distribuira, što bi moglo da znači da na ovaj način irska vlada pokušava da kažnjava za "zločine misli".

Uprkos kritikama izraženim tokom parlamentarne debate, progresivna irska vlada je nastavila da gura nacrt zakona, koji je vrlo blizu usvajanja.

S timu vezi se oglasio i prvi čovek "Tvitera", osudivši predloženi zakon kao napad na slobodu izražavanja.

"Ovo je masovni napad na slobodu govora", napisao je Mask na Tviteru.

Dakle, ukoliko se sporni zakon usvoji, oni koji budu proglašeni krivim za "svaku namernu ili nepromišljenu komunikaciju ili ponašanje koje bi moglo da podstakne nasilje ili mržnju prema osobi ili osobama" suočiće se s kaznom zatvora do pet godina.

Dok irska vlada, prilično nepopularna zbog hronično lošeg postupanja u vezi s troškovima života, stanovanja i migrantskom krizom, planira da usvoji zakon o govoru mržnje do kraja ove godine, tamošnja javnost se u velikoj meri protivi istom i vidi ga kao pokušaj vlasti da ućutkaju kritičare.

Inače, irski predsednik Majkl D. Higins ranije je osuđivao Maska tvrdeći da je njegovo preuzimanje "Tvitera" oblik diktature.

Evropsko sedište "Tvitera" je u Dablinu a irska regulatorna tela imaju značajnu kontrolu nad aktivnostima giganta društvenih medija u EU.

image