Svet

Severna Koreja o Vašingtonskoj deklaraciji: Na ivici smo nuklearnog rata

Razmeštanje američkog strateškog nuklearnog naoružanja je glavni maligni faktor zaoštravanja tenzija na Korejskom poluostrvu, kaže analitičar međunarodne bezbednosti Čoe Ju Hjon
Severna Koreja o Vašingtonskoj deklaraciji: Na ivici smo nuklearnog rataGetty © Photo by IDF via Getty Images

Razmeštanje američkih nuklearnih podmornica i drugog strateškog naoružanja na Korejskom poluostrvu dovodi region na ivicu nuklearnog rata, a da ne spominjemo kršenje međukorejskih sporazuma, izjavio je analitičar međunarodne bezbednosti Čoe Ju Hjon, prenosi Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA).

On je istakao da SAD traže izgovor za trajno stacioniranje svog nuklearnog naoružanja na Korejskom poluostrvu, jer žele da Južna Koreja postane njihova nuklearna ispostava na Dalekom istoku.

"Opšte je poznata činjenica, koja se ne može poreći niti opovrgnuti, da je razmeštanje američkog strateškog nuklearnog naoružanja glavni maligni faktor zaoštravanja tenzija na Korejskom poluostrvu. To jasno potvrđuje i realnost, gde je napetost u regionu eskalirala do maksimuma svaki put kada su američki strateški bombarderi preleteli Korejsko poluostrvo ili bi se u njegovim vodama pojavili nosači nuklearnih aviona i nuklearne podmornice", kazao je Ju Hjon.

SAD pokušavaju da pronađu "legitiman" izgovor, naveo je analitičar, za razmeštanje nuklearnih podmornica i drugih strateških naoružanja na Korejskom poluostrvu, "gazeći" režim nuklearnog neširenja.

"Na osnovu ovoga, SAD žele da pretvore celu teritoriju Južne Koreje u najveću nuklearnu ispostavu na Dalekom istoku i efikasno je iskoriste u sprovođenju svoje strategije svetske dominacije", rekao je Ju Hjun, nazivajući postupke Vašingtona "velikom greškom".

Analitičar je naglasio da je vojno-politička situacija na Korejskom poluostrvu i dalje nestabilna, a da se sada približava vreme kada može da dođe do izbijanja nuklearnog rata.

On je dodao da je ponašanje Sjedinjenih Država, koje su navodno naterale južnokorejsko Ministarstvo odbrane da izjavi da razmeštanje nuklearnih strateških podmornica na Korejskom poluostrvu nije kršenje međukorejske deklaracije iz 1991. godine o denuklearizaciji, prema kojoj se dve zemlje obavezuju da neće testirati, neće proizvoditi, neće primati, skladištiti, razmeštati ili koristiti bilo kakvo nuklearno oružje, "vrhunac bezobrazluka i bestidnosti".

Podsetimo, nakon nedavnog samita u Vašingtonu, lideri Južne Koreje i SAD usvojili su Vašingtonsku deklaraciju, koja predviđa stvaranje nuklearne savetodavne grupe za jačanje proširenog odvraćanja, razvijanje konkretnih planova za njeno korišćenje, razmatranje nuklearnog i strateškog planiranja i odgovor na pretnje režimu neširenja oružja iz Severne Koreje. 

Strane su još jednom potvrdile posvećenost jačanju odnosa dveju zemalja u oblasti zajedničke odbrane. Južnokorejski predsednik Jun Sok-jol rekao je i da će SAD na "trajan i rutinski" način raspoređivati strateško naoružanje na Korejskom poluostrvu, a američki predsednik Džozef Bajden je potvrdio da će "američke nuklearne podmornice periodično ulaziti u južnokorejske luke".

image