Svet

Prvi put posle 40 godina: Američka nuklearna podmornica stiže u Južnu Koreju

Američki i južnokorejski predsednik potpisuju danas sporazum koji se smatra najznačajnijim još od Hladnog rata
Prvi put posle 40 godina: Američka nuklearna podmornica stiže u Južnu Koreju© Mark A. Leonesio/U.S. Navy

Američka nuklearna podmornica uskoro će stići u Južnu Koreju prvi put posle četrdeset godina, saopštio je visoki zvaničnik Bele kuće, a preneo Asošiejted pres.

Sporazum koji bi danas trebalo da potpišu predsednici dve zemlje, Džozef Bajden i Jun Suk Jul, opisuje se kao najznačajniji te vrste još od Hladnog rata.

"Nameravamo da preduzmemo korake kako bismo naše odvraćanje učinili vidljivijim redovnim raspoređivanjem strateških sredstava, pa i posetom američke nuklearne balističke podmornice Južnoj Koreji, što se nije dogodilo od ranih 1980-ih", dodao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. 

Američke podmornice sa balističkim raketama koje nose nuklearno oružje za vreme Hladnog rata, kasnih 1970-ih, posećivale su Južnu Koreju ponekad i po dva- tri puta  mesečno.

Bio je to period kada su, kako Asošiejted pres podseća, SAD imale stotine nuklearnih bojevih glava u Južnoj Koreji.

Sjedinjene Države povukle su svo svoje nuklearno oružje sa Korejskog poluostrva 1991., a sledeće godine Seul i Pjongjang potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj su se obavezali da neće "testirati, proizvoditi, proizvoditi, primati, posedovati, skladištiti, raspoređivati ili koristiti nuklearno oružje".

"Ali kako je Sever više puta prekršio zajedničku deklaraciju tokom godina, u Južnoj Koreji je povećana podrška ideji da Sjedinjene Države vrate nuklearno oružje u zemlju", navela je ova agencija.

Odluka koja je pažljivo pripremana već duže vreme, biće ozvaničena trenutku pojačane anksioznosti za oba lidera zbog  toga što Severna Koreja u poslednjih nekoliko meseci ubrzava tempo testiranja balističkih projektila.

Takozvana "Vašingtonska deklaracija" osmišljena je, dakle, da „pojača obaveze SAD u pogledu odvraćanja“ sa Seulom koji se suočava sa nuklearnim pretnjama iz Pjongpjanga.

"Kristalno jasno" je, bar prema rečima citiranog američkog zvaničnika, da Bajdenova administracija ne planira "vraćanje taktičkog ili bilo koje druge vrste nuklearnog oružja na Korejsko poluostrvo".

Uz organizovanje ove posetu podmornice, američka vojska će, kako on očekuje, kod svoje saveznice raspoređivati samo sredstva poput bombardera ili nosača aviona.

image